• Războiul total al Rusiei în Ucraina din februarie 2022 a provocat traume la o scară fără precedent în istoria recentă a țării.
  • Doi ani de rezistență acerbă nu au fost de ajuns pentru a alunga Rusia.
  • Cu cât trupele ucrainene se luptă să respingă atacurile, cu atât acest viitor devine mai întunecat.

La doi ani de la invazia rusă, impactul războiului asupra sănătății mintale a ucrainenilor privește toate generațiile, scrie cotidianul Le Monde într-un amplu reportaj consacrat celor doi ani de agresiune rusă.
Viktoria Scherbak (regiunea Harkov ) și fiica ei de 17 ani, povestește : „Erau cinci, înarmați. Ne-au scos afară, ne-au luat actele, telefoanele, ne-au pus o husa peste cap și ne-au dus la închisoare”.


Mama și fiica au petrecut trei zile într-o celulă minusculă cu alte două femei. Soldații veneau regulat, beți. Una dintre ele a fost torturată cu electricitate. Celălalta, în vârstă de 22 de ani, a fost violată de mai multe ori. „S-a întors epuizată și bătută. Au violat-o și au forțat-o să facă videoclipuri care spun cât de grozav era să trăiești în Rusia acum”.
„Mi-au spus că vor să-mi interogheze fiica și să o violeze în fața ochilor mei. Am leșinat“, spune Viktoria Scherbak și își întrerupe povestea.

„Anxietate permanentă”

„Am flashback-uri, problemele cu inima s-au agravat și am făcut un ulcer la stomac”, spune ea. Imaginile cu avioanele care distrug orașul la începutul invaziei îi revin adesea. „Această frică este încă cu noi astăzi, simțim o anxietate permanentă”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT


Războiul total al Rusiei în Ucraina din februarie 2022 a provocat traume la o scară fără precedent în istoria recentă a țării. Toate generațiile sunt afectate. „Nu am întâlnit nicio persoană – bărbat, femeie sau copil – care să nu sufere traume”, spune Ilya Yesiley, psiholog , interogat de Le Monde.


Depresie, anxietate, coșmaruri, flashback-uri, agresivitate, incapacitate de concentrare, insomnie, tendințe suicidare… Simptomele se manifestă sub diferite forme. „Vom vedea o mulțime de sinucideri, oameni mai violenți, susceptibili de a comite crime și, în ceea ce privește copiii, o nouă generație traumatizată. Doar o mică parte a populației va putea munci ”, anticipează Anna Tchasovnikova, 43 de ani, psiholog la centrul de terapie Innikos , un proiect de pionierat lansat la Kiev în octombrie 2023, care tratează gratuit soldați și civili cu ajutorul câinilor.

O națiune întreagă în PTSD

Multă lume crede, de asemenea, că tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) afectează doar armata. „Oamenii încep abia să înțeleagă, încetul cu încetul, că afectează pe toată lumea”, spune Anna Tchasovnikova. Nu sunt încă disponibile studii naționale, dar conform unor previziuni științifice, 30% până la 50% dintre ucraineni vor dezvolta PTSD“.

Îngrijirea acestei populații este cu atât mai dificilă cu cât războiul continuă și crește în intensitate.
Nikita Laryanovsky, în vârstă de 11 ani, este una dintre persoanele strămutate din Herson. În caietul său, consultat de corespondentul Le Monde, băiețelul și-a desenat toți monștrii. Siluete negre întinse, o coasă în mână, creaturi cu zeci de ochi, schelete strâmbătoare. Toți cei care l-au bântuit de când a fugit de ocupație în aprilie 2022. Noaptea, în coșmarurile lui, îl vede adesea pe soldatul rus, înalt, slab și cu o privire amenințătoare, pe care îl văzuse la un punct de control. Isteriile lui sunt uneori atât de severe încât trebuie să ia analgezice.
Mama lui a avut un black out timp de două luni: nicio amintire din ceea ce a trăit. Pe patul lui, alaturi, bunicul ascultă în tăcere, plângând.

Insomnie

Olena Pogorelova, o secretară în vârstă de 58 de ani intervievata de Le Monde povestește : „Rachetele treceau constant peste casa noastră și nu aveam energie electrică, apă, mâncare. A fost extrem de greu ”. Chiar și astăzi, sare la fiecare zgomot și suferă de insomnie. „Ascult cu atenție fiecare zgomot pentru a încerca să înțeleg ce se întâmplă”.


Ludmila Sidelnikova, 79 de ani, dintr-un sat de lângă Harkov era acasă când casa ei a fost lovită de bombardamente. „Din toată viața mea, acest război este cel mai oribil lucru pe care l-am trăit”, spune bătrâna, rănită în bombardamente. Pentru noi, bătrânii, nu contează, dar suntem foarte îngrijorați de generația tânără. Este atât de trist să văd copiii noștri trăind așa. Care va fi viitorul lor?”

Doi ani de rezistență acerbă nu au fost de ajuns pentru a alunga Rusia. Cu cât trupele ucrainene se luptă să respingă atacurile, cu atât acest viitor devine mai întunecat. Și cu el, cel a întregii țări, conchide Le Monde.

Citește și