• Incendiul a izbucnit la parter și s-a extins la primul etaj. Cladirea spitalului este construita in 1953.
  • Patru persoane au fost găsite carbonizate, iar o a cincea a fost declarată decedată după manevrele de resuscitare
  • 102 pacienți au fost evacuați din pavilionul afectat: 47 au fost transportați la alte spitale, iar 55 au fost transferați în alte pavilioane de la Balș
  • Vlad Voiculescu a declarat că nu se cunoaște deocamdată cauza incendiului
  • Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, spune ca dintre persoanele evacuate, 4 sunt in stare grava.
  • A cincea victimă a fost găsită în baie, carbonizată, în timpul cercetărilor

UPDATE 19:45: Proteste în fața Institutului „Matei Balș”

Zeci de persoane s-au adunat vineri seara în fața spitalului Matei Balș Participanții scandează mai multe lozinici care îi vizează în special pe președintele României, Klaus Iohannis, și pe șeful DSU, Raed Arafat, considerați principalii vinovați de tragediile din spitalele din România.

UPDATE 18:45: Institutul „Matei Balș” a făcut un comunicat oficial

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a emis un comunicat oficial cu privire la cele întâmplate în această dimineață.

„Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș” transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din dimineața zilei de 29 ianuarie, soldat din păcate cu 5 decese dintr-un total de 101 pacienți spitalizați îngrijiți de 20 cadre medicale pe timpul nopții, inclusiv medicul șef de gardă.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Toți pacienții au fost evacuați și transportați în siguranță către alte unități sanitare, precum și la nivelul celorlalte secții din incinta institutului.

În urma intervenției prompte a colegilor din liniile de gardă și a mobilizării autorităților de urgență, au fost prevenite alte victime, astfel încât toți ceilalți pacienți sunt în siguranță. Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș” va sprijini ancheta în curs și lămurirea aspectelor, care ar fi putut duce la accidentul din această dimineață, cu atât mai mult cu cât autorizațiile și avizele sunt la zi.

Fiind în plină pandemie, sănatatea și siguranța pacienților vor fi în continuare prioritatea noastră.”

UPDATE 13:35: Klaus Iohannis a făcut declarații

Klaus Iohannis a mers la „Matei Balș” la opt ore de la producerea tragediei. Acesta a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și a felicitat forțele de intervenție pentru reacția în cazul incendiului de la Institutul Matei Balș

UPDATE 12.45: Ministerul Sănătății a anunțat este starea pacienților transferați de la „Matei Balș”

Ministerul Sănătății anunță unde a transferat pacienții după incendiul de la „Matei Balș” și care este starea acestora. Lista completă AICI.

UPDATE 11.36: Bilanțul deceselor crește la 5

Încă o persoană a fost găsită carbonizată la Institutul „Matei Balș”. Aceasta se afla în baie și a fost găsită de polițiștii care cercetează cazul.

Bilanțul victimelor urcă la cinci, după ce trei persoane au fost găsite carbonizate și o alta a decedat după ce a fost resuscitată fără succes.

UPDATE 10.27: Premierul Florin Cîțu laudă „reacția eficientă și rapidă a autorităților”

„Din primul moment am activat Planul Roșu și împreună cu Ministerul de Interne și prefectul municipiului București am luat toate măsurile ca situația să fie stabilizată rapid.

Un lucru este cert, de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă„, a spus Florin Cîțu.

UPDATE 9.45: A patra victimă care a decedat avea 80 de ani avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală

A patra victimă care a decedat avea 80 de ani avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală, iar 53 din cei 102 de pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”, afectat de incendiu au fost relocați la alte spitale, anunță Ministerul Sănătății.

UPDATE 9.40: Klaus Iohannis merge la Spitalul Matei Balș

Președintele României va merge la ora 13:00 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

UPDATE 9.30: Premierul a trimis Corpul de Control la Institutul „Matei Balș”

UPDATE 9.20: Lista pacienților transferați către spitalele din Capitală

  • 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București;
  • 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;
  • 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;
  • 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”;
  • 5 pacioenți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”;
  • 3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2
  • 4 pacienți la Spitalul „Witting”;
  • 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;
  • 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;
  • 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”;
  • 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca

UPDATE 9.00: DSU a înființat 2 linii telefonice pentru aparținători

Autoritățile au pus la dispoziție 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt:

021.2069398
021.2648515

UPDATE 8.50: Un dosar penal in rem a fost deschis, pentru ucidere din culpă.

Procurorii și medicii legiști au ajuns la spitalul Matei Balș, unde vineri dimineață a avut loc un incendiu în care au decedat patru persoane.

Un dosar penal in rem a fost deschis, pentru ucidere din culpă.

UPDATE 8.45: Lucian Bode: Nu mai avem pacienți în stare critică

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat că nu mai există persoane în stare critică. Totodată, acesta anunță că un număr de telefon va fi disponibil pentru aparținătorii care vor să afle informații despre pacienți.

„În acest moment, cel mai important lucru e să salvăm toți pacienții Noi vom comunica imediat un număr de telefon unde pot suna aparținătorii, imediat ce vom avea lista celor 102 persoane”, a declarat Bode, la Aleph News.

UPDATE 8.30: Rudele pacienților au venit la spital

Rudele au încercat să afle informații despre situația pacienților evacuați de la Matei Balș, însă cei de la spital nu le-au comunicat deocamdată nimic.

Surse din Ambulanța București au declarat că dispeceratul notează numele și numerele de telefon ale celor care își caută rudele, iar în momentul în bolnavii vor fi identificați, aparținătorii vor fi sunați înapoi de cei din dispecerat.

UPDATE 8.05: Vlad Voiculescu spune că nu se cunoaște cauza incendiului

„Nu avem claritate asupra cauzei incendiului. Tocmai vin de la spital și am văzut clădirea avariată. E evident că a fost un incendiu violent, dar nu știm deocamdată care a fost cauza.

Nu ne putem antepronunta. Sunt cel puțin 2 piste aici: o problemă punctuală, o greșeală individuală, pe de altă parte, datoria noastră este să ne uitam la probleme din sistem”, a spus ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, la Aleph News.

UPDATE 7.50: Ultimul control la „Matei Balș” a fost în noiembrie 2020

Raed Arafat a declarat că anual se fac controale în spitalele din țară, iar ultimul control la Institutul „Matei Balș” a avut loc în luna noiembrie 2020, după tragedia de la Piatra Neamț.

„S-au făcut controale în toate spitalele. Anual sunt controale în spitale, iar situația este transmisă către Ministerul Sănătății de către toate inspectoratele din țară.

Ultimul control la „Matei Balș” a fost in noiembrie 2020. O să aflăm mai multe informații când se va termina investigația. Până nu avem cauza incendiului nu ne putem pronunța”, a spus Raed Arafat, la Aleph News.

UPDATE 7.18: Primele informații arată că primul apel la 112 a fost la ora 5.05

Primul apel la 112 a fost la ora 5.05, iar după 8 minute s-a ajuns la Spitalul Matei Balș, a declarat Raed Arafat. La ora 5.14 s-a declanșat Planul Roșu de intervenție.

Au fost afectate 4 saloane, după ce un incendiu cu degajare mare de fum a izbucnit la parter, care s-a extins la etajul 1.

La apariția pompierilor incendiul se manifesta cu flacără deschisă pe 120 de mp.

UPDATE 7.10: Autoritățile fac primele declarații

„Operațiunile pentru evacuarea pacienților au fost tfinalizate. Pacienții afectați de fum au fost duși la alte spitale. Restul, au redistribuiți în spital sau li se acordă îngrijiri în ambulanțele din curtea spitalului.

Toate resursele disponibile au fost puse la dispoziție, s-a declanșat Planul Roșu.”, a spus Daniel Vasile, reprezentant ISUBIF, la Aleph News.

UPDATE 7.06: O a patra persoană a decedat

O a patra persoană a decedat după aplicarea manevrelor de resuscitare.

Planul roșu de intervenție a fost dezactivat.

UPDATE 06.40: O parte dintre victime au ajuns la Spitalul Universitar

O parte dintre victimele incendiului de la „Matei Balș” au fost transportați la Spitalul Universitar.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Trei oameni au murit, după ce un pavilion al Spitalului Matei Balș din Capitală a luat foc, vineri dimineața, în total 100 de persoane aflându-se în clădire, anunță pompierii ISU București.

Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de cladire cu regim de inaltime P+3, pe doua laturi. Au fost constituite echipe de căutare și salvare a persoanelor”, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență din București.

Bilanțul preliminar indică faptul că trei pacienți au murit. Ei se aflau la parterul pavilionului unde s-a produs incendiul.

Conform ISU și Ministerului Sănătății, trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană este în procedura de resuscitare.

Incendiul a avut loc la parterul unui corp de cladire, în care se aflau în jur de 100 de persoane, conform reprezentanților spitalului.

Pompierii spun că au fost degajări mari de fum.

La fața locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare. Salvatorii au acționat echipați conform protocolului COVID.

Pompierii spun că pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.