• Pentru prima dată, în șapte decenii, rolul SUA de lider mondial e pus în discuție
  • China încearcă pe mai multe planuri să se impună în fața Statelor Unite ale Americii
  • Liderii europeni îl preferă pe Biden în defavoarea lui Trump

De cel puțin șaptezeci de ani Statele Unite sunt liderul lumii. Se prezintă drept jandarmul planetei și campionul moralității internaționale.
Nu degeaba președintele american e descris și cu apelativul „cel mai puternic om al planetei”.

E drept, însă, ultimele crize internaționale, cum e și cea provocată de COVID, au pus sub semnul întrebării locul Statelor Unite în fruntea deciziilor globale.

Analistul de politică externă, Ștefan Popescu, ne ajută să înțelegem mai bine situația din acest moment.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ele se implică în politica internațională. În momentul actual, de câțiva ani încoace, există o mică diferență. Faptul că, Republica Populară Chineză dorește să ia locul, sau cel puțin, să fie considerată o putere aflată la paritate cu Statele Unite ale Americii. Exact așa cum era în perioada Războiului Rece. Eram într-o lume bipolară, adică aveam pe de o parte polul occidental, puterea dominantă din lumea occidentală Statele Unite ale Americii și puterea dominantă din spațiul estic, Uniunea Sovietică.

Ei bine, China dorește, cel puțin în perioada aceasta să fie considerată la paritate, urmând ca în 2049, este spus în programul Partidului Comunist Chinez să devină marea putere dominantă a sistemului internațional.”, a explicat Ștefan Popescu.

Trump vs Biden. Ce aleg liderii europeni

Analistul de politică externă, Ștefan Popescu a mai explicat și care sunt preferințele liderilor europeni pentru cel care ar trebui să preia Biroul Oval.

„Cu execpția polonezilor și a vecinilor noștri unguri, ei și l-ar dori pe Joe Biden. Dar difernțele, neînțelegerile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt mult mai profunde. Depășesc problema Donald Trump, deși prin modul lui total nediplomat de a pune lucrurile, prin modul lui de a brusca foarte mult aliații, a înrăutățit și mai mult relațiile dintre cele două maluri ale Atlanticului.”, a mai explicat analistul de politică externă, Ștefan Popescu.

Cum ne impactează pe noi, românii, dacă Casa Albă va fi condusă de Donald Trump sau Joe Biden

Iulian Chifu, analist de politică externă: „În ceea ce privește relațiile bilaterale suntem într-un parteneriat strategic cu Statele Unite și indiferent de cel care va ocupa poziția de la Casa Albă. Există o continuitate a establishment-ului, există o cotinuitate a angajamentelor și din acest punct de vedere așteptăm ca această relație să crească în continuare, să se amplifice și cu prezență militară aici, în special în comandamentele NATO. În egală măsură există și o anumită preocupare în raport cu modul în care viitorul președinte, indiferent care va fi, se va raporta la instituțiile internaționale, și la NATO, și Uniunea Europeană.”