• În București sunt peste 2.000 de clădiri în pericol de colaps la următorul cutremur.
  • Peste 9.700 de școli construite înainte de 1977 nu au beneficiat de consolidare seismică.
  • Peste 2 milioane de elevi învață în clădiri expuse la risc seismic.
  • 45% din clădirile din domeniul asistenței medicale sunt foarte vulnerabile la cutremur.

Tu cât de sigur te simți în orașul tău? Peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. Istoria nu ne-a învățat prea multe. Astăzi se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în care peste 1.500 de oameni și-au pierdut viața.

Deși au trecut aproape 5 decenii, Capitala are în prezent peste 2.000 de clădiri care sunt în pericol de colaps la următorul cutremur, inclusiv școli și spitale.

„În 67, legislația privind riscul seismic s-a mai adaptat la standardele din acea vreme. Avem o legislație destul de conformă cu legislația internațională. În perioada aia s-au făcut consolidări, dar la clădirile mai importante. După 1990 către 2000, Fondul de Locuințe s-a privatizat în proporție de 97%, ceea ce este o proporție imensă, chiar și pentru o țară dezvoltată. Nu s-a făcut aproape nimic. Dacă ne uităm la cât s-a consolidat din ce era necesar să se consolideze, tragem niște concluzii”, a explicat Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect șef al Capitalei.

Recomandări

TRUMP VREA DRAPELELE SUS
NU ÎNGHIT GĂLĂGIA
DACIA, „DUNE" LA DAKAR!
CRAIG E TATĂ PROTECTOR
LE-AU DEMASCAT CONTURILE
APPLE E BUN DE PLATĂ

Citește și