• Douăsprezece persoane, inclusiv șase pasageri și șase membri ai echipajului, au fost rănite în urma turbulențelor severe întâmpinate de un zbor Qatar Airways de la Doha la Dublin.
  • Opt dintre cei răniți au fost transportați la spital după aterizarea avionului în siguranță la Dublin, unde au fost întâmpinați de serviciile de urgență.
  • Qatar Airways a anunțat că incidentul este supus unei investigații interne, subliniind că siguranța pasagerilor și a echipajului este prioritatea principală a companiei.

12 persoane au fost rănite după ce un zbor Qatar Airways de la Doha la Dublin a fost lovit de turbulențe duminică, scrie CNN.

Zborul, care a aterizat la Dublin cu puțin timp înainte de ora locală 13:00, a fost întâmpinat de serviciile de urgență, inclusiv de poliția aeroportului și departamentul de pompieri și salvare.

Potrivit unui comunicat de la aeroportul din Dublin, șase pasageri și șase membri ai echipajului au fost răniți în incident, dintre care opt au fost transportați la spital după evaluare. Zborul Qatar Airways QR107 a experimentat turbulențe în timp ce survola Turcia, se arată în comunicat.

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

Aeroportul din Dublin a spus că asistă pasagerii și personalul și că operațiunile nu au fost afectate. Zborul de întoarcere al avionului către Doha, zborul QR018, este programat să aibă loc conform așteptărilor, deși plecarea sa va fi întârziată, a anunțat aeroportul.

Într-o declarație pentru CNN, Qatar Airways a spus că zborul a aterizat în siguranță la Dublin, dar că „un număr mic de pasageri și echipaj au suferit răni ușoare în timpul zborului și primesc acum asistență medicală”.

„Problema este acum supusă unei investigații interne”, a continuat declarația.

„Siguranța și securitatea pasagerilor și a echipajului nostru sunt prioritatea noastră principală.”

Se întâmplă la câteva zile după ce 104 pasageri au fost răniți și un bărbat cu o afecțiune cardiacă a fost ucis pe un zbor Singapore Airlines care a fost lovit de turbulențe severe.

Zborul SQ321 de la Londra la Singapore naviga la 37.000 de picioare marți, când avionul a căzut brusc înainte de a urca câteva sute de metri, potrivit datelor de urmărire a zborului. Apoi s-a scufundat în mod repetat și a urcat timp de aproximativ un minut.

Turbulențele sunt în creștere

Aproximativ 65.000 de avioane suferă turbulențe moderate în fiecare an în SUA, iar aproximativ 5.500 se confruntă cu turbulențe severe. Aceste cifre, însă, ar putea crește.

Paul Williams, profesor de științe atmosferice la Universitatea Reading din Regatul Unit, a declarat pentru CNN în 2022 că el crede că schimbările climatice modifică turbulențele.

„Am efectuat câteva simulări pe computer și am descoperit că turbulențele severe s-ar putea dubla sau tripla în următoarele decenii”, a spus Williams.

Descoperirile, care au fost confirmate ulterior de observații, evidențiază un tip de turbulență numit „turbulență a aerului limpede”, care nu are legătură cu niciun indiciu vizual, cum ar fi furtunile sau norii. Spre deosebire de turbulențele obișnuite, se lovește brusc și este greu de evitat.

Singapore Airlines a declarat anterior că zborul său a întâmpinat turbulențe bruște. Un purtător de cuvânt a declarat duminică că investigațiile sale sunt în desfășurare. O analiză anterioară CNN a datelor satelitare a constatat că zborul a intrat într-o zonă în care se dezvoltau furtuni, care pot produce turbulențe.

Nu se știe încă ce fel de turbulențe a suferit avionul Qatar Airways.

Citește și