• Tornadele au ucis cel puțin 13 persoane în Arkansas, Oklahoma și Texas, distrugând case și lăsând aproape 500.000 de oameni fără electricitate.
  • În Texas, șeriful Ray Sappington a confirmat moartea a doi copii și a avertizat că bilanțul victimelor ar putea crește, în timp ce echipele de salvare continuă să caute supraviețuitori.
  • Furtunile au provocat daune semnificative, inclusiv răsturnarea camioanelor și închiderea autostrăzilor, iar Serviciul Național de Meteorologie a avertizat că furtunile se deplasează spre est, afectând mai multe state.

Cel puțin 13 persoane au fost ucise în urma tornadelor care s-au abătut asupra a trei state americane, distrugând case în câteva minute și tăind curentul electric pentru sute de mii de oameni, scrie BBC.

Patru persoane au fost ucise în Arkansas, două în Oklahoma și șapte în Texas. Alte zeci de persoane au fost rănite, iar aproape 500.000 de persoane din mai multe state au rămas fără electricitate.

Șeriful Ray Sappington din comitatul Cook, Texas, a declarat că bilanțul victimelor include doi copii de 2 și 5 ani. El a adăugat că se așteaptă ca numărul victimelor să crească.

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

Imaginile au arătat o benzinărie din comitat aproape complet distrusă, cu metalul răsucit împrăștiat peste vehiculele avariate.

„Suntem încă în modul de căutare și salvare în acest moment. Sper că încă mai putem găsi supraviețuitori”, a declarat el presei americane duminică dimineața devreme.

„A rămas doar o dâră de moloz. Din păcate, credem că acest număr va crește probabil. Devastarea este destul de severă”.

Tornadele au răsturnat camioane, au închis o autostradă în apropiere de Dallas și au lăsat zeci de mii de oameni fără curent electric în întreaga regiune.

Soltysiak se afla într-un restaurant din apropiere când proprietarul a trecut cu mașina „claxonând, spunând tuturor să iasă”, a declarat el pentru CBS News, partenerul american al BBC. El și-a luat câinele Sampson și s-a adăpostit în frigiderul cu vitrină al restaurantului.

„Era cea mai sigură structură în care te puteai duce. Am ieșit și totul este distrus”, a spus el.
„În doar două minute, totul a dispărut, totul a dispărut”.

Furtunile din Texas s-au suprapus cu o căldură record în unele părți ale statului, rezidenții primind avertismente de temperaturi de trei cifre în weekendul sărbătorii Memorial Day.
În Oklahoma, două persoane au fost ucise în Mayes County și alte șase au fost rănite, a declarat pentru BBC autoritatea locală de gestionare a situațiilor de urgență.

Oficialii din Arkansas au declarat că o femeie în vârstă de 26 de ani a fost găsită moartă în fața unei case distruse din Olvey, în timp ce un alt deces dintre cele patru înregistrate în acest stat a fost raportat în comitatul Benton. Statul a raportat, de asemenea, mai multe persoane rănite.

Oficiali ai poliției din orașul Rogers, Arkansas, au declarat că au salvat mai multe persoane care au rămas blocate după ce o tornadă a doborât copaci și linii electrice și a avariat conductele de alimentare cu gaz.

Furtunile se deplasează spre est

Până duminică după-amiază, furtuna a început să se deplaseze spre est, potrivit Serviciului Național de Meteorologie, care a avertizat asupra vântului puternic și a grindinei pentru cei aflați în calea sa.

Aproximativ 470.000 de persoane au rămas fără curent electric în state care se întind din Texas până în Kansas, Missouri, Arkansas, Tennessee și Kentucky, potrivit site-ului Poweroutage.us.

Până în nordul statului Indiana, startul cursei Indianapolis 500 a fost amânat duminică din cauza furtunilor din zonă, fanii fiind rugați să părăsească locurile și să se adăpostească.
La cursă era așteptată o mulțime de 125.000 de persoane.

Cele mai recente tornade urmează unei alte tornade puternice care a distrus un oraș rural din Iowa și a ucis patru persoane la începutul lunii mai.

Meteorologii guvernamentali au descris, de asemenea, această vară ca fiind un posibil sezon „extraordinar” al uraganelor din Atlantic 2024, care începe luna viitoare.

Citește și