• De la începutul războiului, transporturile de cereale din porturile controlate de Ucraina la Marea Neagră s-au blocat.
  • Echipa ONU va acționa în calitate de observatori în timpul discuțiilor.
  • Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a acuzat în mod regulat Rusia de furt de cereale de la invazia de la sfârșitul lunii februarie.

Turcia va găzdui miercuri discuții cu Ucraina, Rusia și Națiunile Unite cu privire la un posibil acord pentru exportul de cereale ucrainene pe piețele mondiale. La întâlnire vor participa oficiali militari din cadrul ministerelor turc, rus și ucrainean al apărării, precum și o delegație a ONU, a declarat marți ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, într-un comunicat.

Guvernul turc, care a încercat să rămână neutru în războiul din Ucraina și s-a opus sancțiunilor impuse Rusiei, încearcă să contribuie la facilitarea unui plan al ONU de creare a unui coridor alimentar de-a lungul Mării Negre, via Turcia, pentru a reporni exporturile de cereale ale Ucrainei.

De la invazia rusă care a început în februarie, transporturile de cereale din porturile controlate de Ucraina la Marea Neagră s-au blocat, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale fiind blocate în silozuri, amenințând o criză alimentară la nivel mondial.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Cu toate acestea, o parte din cereale a fost exportată în cargoboturi sub pavilion rusesc, fără aprobarea guvernului ucrainean. Navele au acostat în porturi din țări precum Turcia și Siria. Săptămâna trecută, Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Turciei în țară după ce aceasta a eliberat o navă despre care Kievul spunea că transporta cereale furate. Ucraina a cerut Turciei să investigheze mișcările altor trei nave sub pavilion rusesc, a declarat miercuri, săptămâna trecută, Reuters.

Criza alimentară și eforturile diplomatice ale Turciei

Eforturile diplomatice ale președintelui nostru Recep Tayyip Erdoğan în vederea soluționării crizei alimentare au evoluat în mod pozitiv, a declarat Akar. Confirmând întâlnirea, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Piotr Ilici, a declarat că Moscova are o listă de cereri.

Echipa ONU va acționa în calitate de observatori în timpul discuțiilor, a precizat Ilyichev. Un centru de control va fi înființat într-o zonă sigură chiar în afara apelor teritoriale ucrainene dacă Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord, a declarat ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu la 23 iunie.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a acuzat în mod regulat Rusia de furt de cereale de la invazia de la sfârșitul lunii februarie. Moscova neagă acuzațiile. Taras Vysotskiy, ministrul adjunct al agriculturii din Ucraina, a declarat că Kievul estimează că au fost exportate 400.000 de tone de cereale furate. Vasyl Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a declarat săptămâna trecută că Ucraina crede că cea mai mare parte a produselor a ajuns în Turcia.

Turcia neagă acuzațiile, afirmând că se opune cu fermitate vânzării ilegale de cereale ucrainene de către Rusia sau orice altă țară. Turcia nu permite intrarea în țară a unor astfel de produse, a declarat Çavușoğlu luna trecută.

Nava Sormovskiy 48 sub pavilion rusesc, care transporta 3.000 de tone de porumb din regiunea ocupată Kerch, a intrat în portul turcesc Karasu cu transponderul oprit, a declarat luni Yörük Ișık, care conduce site-ul de urmărire a navelor bosphorusobserver.com. Nava s-a stins cu trei zile înainte, după ce a afișat o destinație falsă, a spus el.