- Recep Tayyip Erdogan a discutat sâmbătă cu Volodimir Zelenski şi i-a dat asigurări că depune eforturi pentru lansarea negocierilor în sensul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina.
- Volodimir Zelenski a cerut Turciei să închidă tranzitul navelor militare prin Strâmtoarea Bosfor.
- Mevlut Çavusoglu a discutat sâmbătă prin telefon cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre organizarea potenţialelor negocieri între Moscova şi Kiev.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Rusiei să înceteze imediat operaţiunea militară din Ucraina şi a anunţat că depune eforturi pentru un armistiţiu, dar Ankara nu a confirmat afirmaţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind închiderea Strâmtorii Bosfor.
Advertisment
Recep Tayyip Erdogan a discutat sâmbătă cu Volodimir Zelenski, președintele Rusiei, şi i-a dat asigurări că depune eforturi pentru lansarea negocierilor în sensul unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina. „Depunem toate eforturile pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti„, a declarat Recep Tayyip Erdogan, citat de cotidianul Le Monde. De asemenea, Recep Erdogan a denunţat apelul preşedintelui rus, Vladimir Putin, adresat militarilor ucraineni, de a înlătura Administraţia de la Kiev.
Președintele Rusiei a cerut Turciei să închidă tranzitul navelor militare prin Strâmtoarea Bosfor, între Marea Mediterană şi Marea Neagră. Zelenski a mulţumit Turciei pentru acceptarea cererii.
Recomandări
Însă ministrul turc de Externe, Mevlut Çavusoglu, a declarat sâmbătă, conform postului turc T24, că Ankara va implementa „în totalitate Convenţia Montreux” în această perioadă „critică” şi că „analizează” cererea Ucrainei. Şeful diplomaţiei turce a declarat că situaţia actuală nu este definită formal, în documente internaţionale, ca fiind „război„, deşi practic acest lucru se întâmplă, dar a explicat că prevederile stricte ale Convenţiei Montreux privind blocarea Strâmtorii Bosfor se aplică doar în caz de situaţie de „război” definită prin documente internaţionale.
El a argumentat că nici măcar NATO nu a catalogat actuala situaţie ca fiind „război” în documentele oficiale. În plus, Mevlüt Çavusoglu a explicat că, oricum, şi în cazul blocării Strâmtorii Bosfor, Rusia, care este stat riveran al Mării Negre, ar avea dreptul să îşi returneze navele militare la propriile baze.
Autoritățile Rusiei anunță că nu au fost informați despre nicio închidere a Strâmtorii Bosfor de către Turcia. Un oficial guvernamental turc a declarat, potrivit cotidianului The Guardian, că deocamdată Ankara nu a luat nicio decizie. Administraţia de la Ankara urmează să facă un anunţ formal despre această decizie după analizarea situaţiei.
Mevlut Çavusoglu a discutat sâmbătă prin telefon cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre organizarea potenţialelor negocieri între Moscova şi Kiev.
Partenerii noștri