• Preşedinții celor două țări au căzut de acord să îşi îmbunătăţească relaţiile.
  • Duminică, pe data de 13 martie, cei doi oficiali au purtat discuții pentru a restabili bazele legăturii dintre cele două state.
  • În anul 2020, țările au ajuns aproape de confruntare, în momentul în careTurcia a trimis o navă de foraj în apele mediteraneene contestate. 

Preşedintele din Turcia, Tayyip Erdogan, împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, au convenit duminică, 13 martie, în urma unor discuţii, să îşi îmbunătăţească relaţiile, în ciuda dezacordurilor de lungă durată dintre cei doi membri NATO, notează Reuters.

Ambele ţări au roluri cheie de jucat în schimbarea situaţiei de securitate din Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar cooperarea lor sporită ar avea beneficii pentru regiune, a spus preşedinţia turcă într-un comunicat.

Turcia are o frontieră maritimă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în Marea Neagră, are relaţii bune cu ambele ţări şi s-a oferit chiar să şi medieze conflictul.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„În ciuda dezacordurilor dintre Turcia şi Grecia, s-a convenit în cadrul întâlnirii să se menţină deschise canalele de comunicare şi să se îmbunătăţească relaţiile bilaterale”, se arată în comunicat.

Consţientizând că Turcia şi Grecia au o responsabilitate specială în schimbarea arhitecturii europene de securitate odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, întâlnirea s-a concentrat pe beneficiile reciproce şi regionale ale creşterii cooperării dintre cele două ţări”.

Ankara şi Atena au fost în dezacord ani de zile pe diverse probleme, de la revendicările maritime conflictuale mediteraneene, şi până la spaţiul aerian şi migraţia.

Grecia a spus că ambele părţi au subliniat construirea unei agende pozitive în principal în domeniul economiei, unde speră să facă progrese în lunile următoare.

Avem diferende mari care nu pot fi depăşite chiar aşa”, a declarat Mitsotakis după întâlnirea cu Erdogan.

Cred că am pus bazele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre”, a spus el, adăugând că, dacă vor exista progrese bune, Grecia ar putea organiza în toamnă o reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt, un mecanism instituit de cele două ţări în 2010 pentru apropierea lor.

Ţările au ajuns aproape de confruntare în 2020, când Turcia a trimis o navă de foraj în apele mediteraneene contestate. Situaţia s-a atenuat după ce Ankara a retras vasul, iar vecinii au reluat discuţiile bilaterale în ianuarie 2021.