- Victima, Alika Ogorchukwu, în vârstă de 39 de ani, a fost ucisă vineri de Filippo Claudio Ferlazzo (32 de ani) în Civitanova.
- Chiar și liderii de extremă-dreapta Matteo Salvini și Giorgia Meloni, mereu critici față de imigrație, au reacționat pentru a cere pedeapsa maximă pentru agresor într-o țară aflată în plină campanie electorală.
- Purtătorul de cuvânt al poliției din Macerata (centru), Matteo Luconi, a explicat că, deși ancheta este încă deschisă, deocamdată nu există elemente care să permită atribuirea crimei la rasism.
Asasinarea în plină zi a vânzătorului nigerian Alika Ogorchukwu în orașul Civitanova Marche, din centrul Italiei, a șocat sâmbătă țara, fiind criticată „indiferența” celor care au asistat la crimă fără să intervină. Victima era un cetățean nigerian în vârstă de 39 de ani, căsătorit și cu un fiu de opt ani, conform El Pais.
Alika a fost ucis vineri după-amiază de italianul Filippo Claudio Ferlazzo, în vârstă de 32 de ani, care, potrivit presei locale, are cazier judiciar și a fost încarcerat sub acuzația de omor voluntar și jaf, pentru că a luat și telefonul victimei.
„Uciderea lui Alika Ogorchukwu este șocantă. Ferocitatea nemaiîntâlnită. Indiferența generalizată. Nu poate exista nicio justificare, iar tăcerea nu este suficientă. Ultimul ultraj pentru Alika ar fi să întoarcem pagina și să uităm”, a denunțat liderul Partidului Democrat, Enrico Letta. Chiar și liderii de extremă-dreapta Matteo Salvini și Giorgia Meloni, mereu critici față de imigrație, au reacționat pentru a cere pedeapsa maximă pentru agresor într-o țară aflată în plină campanie electorală. Alegerile italiene pentru alegerea viitorului prim-ministru după plecarea lui Mario Draghi vor avea loc pe 25 septembrie.
Ogorchukwu se plimba pe strada centrală Umberto I din Civitanova, un port turistic de pe coasta Adriaticii, ajutat de o cârjă pe care agresorul său a folosit-o pentru a-l lovi. Apoi, după cum se poate vedea în filmările dure înregistrate de trecători, s-a năpustit asupra lui, l-a apucat de mâini și l-a bătut crunt până când a murit. Potrivit imaginilor surprinse de camerele de luat vederi municipale de la locul faptei, agonia victimei a durat între trei și patru minute, iar nimeni nu a făcut nimic. Niciuna dintre persoanele care au asistat la atac nu a intervenit. Unii i-au strigat lui Ferlazzo „așa îl omori”, pentru a-l face să se oprească, alții au sunat la poliție și la serviciile de urgență.
Purtătorul de cuvânt al poliției din Macerata (centru), Matteo Luconi, a explicat că, deși ancheta este încă deschisă, deocamdată nu există elemente care să permită atribuirea crimei la rasism, dar că „se pare că aceasta a apărut” în momentul în care victima cerea de pomană.
Ucigașul a cerut iertare familiei lui Alika
Inițial, Ferlazzo le-a spus ofițerilor că l-a atacat pe bărbat pentru că acesta „făcuse comentarii” despre femeia care îl însoțea. Însă, potrivit unor reconstituiri ulterioare, Ferlazzo l-ar fi ucis pe Ogorchukwu pentru că acesta îi ceruse de pomană femeii într-un mod pe care l-a considerat prea insistent. Ucigașul a cerut „iertare” familiei lui Ogorchukwu prin intermediul avocatului său și a susținut că cearta a izbucnit pentru că acesta „a cerut cu insistență pomană” și pentru că a apucat-o de braț pe prietena sa, care se afla cu el în acel moment și care a depus deja mărturie în calitate de martor. Avocatul a explicat că Ferlazzo, care locuiește la Civitanova de câteva luni, se află „într-o stare de confuzie”. „Este un băiat cu probleme psihiatrice”, a spus ea.
Numeroase persoane, inclusiv membri ai comunității nigeriene, s-au adunat sâmbăta aceasta la Civitanova și în orașul vecin Ancona pentru a cere dreptate. „Vrem dreptate. Ajunge cu rasismul împotriva persoanelor de culoare”, au cerut aceștia. „Există un rasism feroce împotriva noastră aici”, a declarat în fața camerelor de luat vederi unul dintre protestatari, care lucrează într-o fabrică, adăugând: „Noi facem muncile pe care italienii nu mai vor să le facă.
Captură din înregistrarea video a asasinării lui Alika Ogorchukwu în Civitanova, Italia, care a fost distribuită pe rețelele de socializare.