Ucraina stabilizează câștigurile contraofensivei. Biden vede un drum lung pentru ca țara să își revină

razboi Ucraina

Ucraina s-a străduit miercuri să securizeze teritoriul recuperat de la forțele rusești de ocupație printr-o contraofensivă rapidă și a reiterat planurile de a recâștiga toate regiunile ocupate, în timp ce președintele american Joe Biden a prezis că va urma un drum lung.

Într-o alocuțiune de marți seara, președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 8.000 de km pătrați au fost eliberați de forțele ucrainene până acum în această lună, aparent toți în regiunea nord-estică Harkov. Măsurile de stabilizare au fost finalizate în aproximativ jumătate din acest teritoriu, a spus Zelenski, iar într-o zonă eliberată de aproximativ aceeași dimensiune, măsurile de stabilizare sunt încă în curs de desfășurare.

Reuters nu a reușit să verifice imediat amploarea totală a succeselor de pe câmpul de luptă revendicate de Ucraina. Suprafața totală citată de Zelenski este aproximativ de mărimea insulei grecești Creta.

Întrebat dacă Ucraina a ajuns la un punct de cotitură în cele șase luni de război, Biden a spus că este greu de spus: Este clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Dar cred că va fi un drum lung.

Casa Albă, care a furnizat arme și sprijin de miliarde de dolari Ucrainei, a declarat că este posibil ca Statele Unite să anunțe un nou pachet de ajutor militar în zilele următoare.

Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Forțele ucrainene au reușit să blocheze ofensiva Moscovei în Donbas, luptând în spatele liniilor rusești și recucerind teritorii”, a declarat Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a subliniat: Dacă Rusia încetează să lupte, va fi pace, dar dacă Ucraina încetează să lupte, atunci va înceta să mai existe ca stat independent.”

Exit mobile version