• Apple, compania mamă a Google și Meta sunt investigate de UE pentru posibile încălcări ale noilor legi ale blocului comunitar.
  • Grupurile tehnologice riscă amenzi mari dacă vor fi găsite vinovate de încălcarea Legii privind piețele digitale.
  • „Comisia bănuiește că măsurile puse în aplicare de acești gatekeepers nu respectă în mod eficient obligațiile care le revin în temeiul DMA”, a declarat Comisia.

Apple, compania mamă a Google și Meta sunt investigate de UE pentru posibile încălcări ale noilor legi ale blocului comunitar, menite să controleze comportamentul anticoncurențial al marilor companii de tehnologie, scrie The Guardian.

Cei trei riscă amenzi semnificative dacă vor fi găsiți vinovați de încălcarea Legii privind piețele digitale (DMA), un act normativ de referință care a intrat în vigoare la 7 martie și care are ca scop creșterea posibilităților de alegere pentru consumatorii online.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că analizează posibilele încălcări legate de: măsurile luate de Apple și Google care permit dezvoltatorilor de aplicații să „îndrepte” utilizatorii către oferte din afara magazinelor lor de aplicații; dacă Alphabet, proprietarul Google, favorizează propriile servicii, cum ar fi cumpărăturile Google, în rezultatele căutării pe motorul său de căutare; decizia Meta de a taxa utilizatorii pentru o experiență fără reclame pe Facebook și Instagram și dacă respectă dispozițiile DMA privind datele cu caracter personal ale utilizatorilor; și dacă Apple facilitează utilizatorilor alegerea unor browsere alternative pe telefoanele lor.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Comisia bănuiește că măsurile puse în aplicare de acești gatekeepers nu respectă în mod eficient obligațiile care le revin în temeiul DMA”, a declarat Comisia.

Legea le cere celor șase „gatekeepers” din domeniul tehnologiei – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft și ByteDance, proprietarul TikTok, care furnizează servicii precum motoare de căutare, rețele sociale și aplicații de chat folosite de alte întreprinderi – să respecte orientările pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru rivalii lor și pentru a le oferi utilizatorilor mai multe opțiuni.

Comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager, a declarat că aceste companii au avut suficient timp pentru a se conforma actului, adăugând cum Comisia a colaborat cu ele pentru a se asigura că sunt conforme.

„Cu cât mai repede vom avea schimbări, cu atât mai repede consumatorii vor putea beneficia de avantajele oferite de DMA”, a spus ea. Ea a spus că UE a instituit „măsuri de descurajare puternice” pentru a încuraja companiile de tehnologie să își ia în serios obligațiile, cu amenzi mari pentru cele care nu respectă standardele impuse.

Nerespectarea DMA poate duce la amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, care pot ajunge la 20% în cazul încălcărilor repetate. Veniturile anuale ale Apple au fost anul trecut de 383 miliarde de dolari, în timp ce la Alphabet au fost de 307 miliarde de dolari, iar la Meta de 134 miliarde de dolari.

De asemenea, Comisia ia măsuri pentru a investiga noua structură de taxe a Apple pentru magazinele alternative de aplicații și practicile de clasificare ale Amazon pe piața sa.

Executivul UE își propune să finalizeze investigațiile în termen de un an, termen stabilit în cadrul DMA.

Citește și