• Executivul Uniunii Europene a recomandat ca blocul comunitar să suspende finanțarea de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria.
  • De aproape un deceniu, comisia îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că a desființat instituțiile democratice, a preluat controlul asupra mass-media și a încălcat drepturile minorităților.
  • Temerile Comisiei se concentrează asupra achizițiilor publice.

Executivul Uniunii Europene a recomandat duminică ca blocul comunitar să suspende finanțarea de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic și de posibila gestionare defectuoasă a banilor UE.

Comisia Europeană, care propune legile blocului și se asigură că acestea sunt respectate, a declarat că acționează pentru a asigura protecția bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcărilor principiilor statului de drept în Ungaria.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că, în ciuda măsurilor propuse de Ungaria pentru a remedia deficiențele, Comisia recomandă suspendarea fondurilor în valoare estimată de 7,5 miliarde de euro. Banii ar proveni din fondurile de coeziune acordate Ungariei. Acest pachet de bani, una dintre cele mai mari bucăți din bugetul blocului, ajută țările să își alinieze economiile și infrastructura la standardele UE.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Țările UE plătesc la buget aproximativ 1% din venitul lor național brut. Potrivit estimărilor Comisiei, Ungaria ar urma să primească în total cel puțin 50 de miliarde de euro din bugetul pentru perioada 2021-27. Orice acțiune de suspendare a fondurilor trebuie să fie aprobată de țările membre ale UE, iar pentru aceasta este nevoie de o majoritate calificată, care se ridică la 55% din cei 27 de membri reprezentând cel puțin 65% din populația totală a UE.

Acestea au la dispoziție o lună pentru a decide dacă îngheață sau nu fondurile Ungariei, dar, în circumstanțe excepționale, pot prelungi această perioadă la două luni. Comisia recomandă ca țările membre să își ia timp până la 19 noiembrie pentru a acorda mai mult timp Ungariei să răspundă la aceste preocupări.

De aproape un deceniu, comisia îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că a desființat instituțiile democratice, a preluat controlul asupra mass-media și a încălcat drepturile minorităților. Orban, care se află în funcție din 2010, neagă acuzațiile.

Luând cuvântul după o reuniune a comisarilor UE la Bruxelles, care au aprobat în unanimitate această măsură, Hahn a salutat oferta Ungariei de a rezolva problema, afirmând că măsurile de remediere propuse de aceasta merg în direcția cea bună.

El a spus că măsurile ar putea răspunde la unele dintre preocupările Comisiei dacă sunt urmărite și dacă se acționează în mod corespunzător. Dar a precizat că în acest stadiu rămâne un risc pentru buget, prin urmare nu putem concluziona că bugetul UE este suficient de protejat. Temerile Comisiei se concentrează asupra achizițiilor publice – achizițiile de bunuri și servicii de către stat sau pentru executarea de proiecte cu ajutorul fondurilor UE. Criticii spun că atribuirea unor astfel de contracte a permis guvernului Orban să canalizeze sume mari din banii UE către afacerile unor persoane cu legături politice din interior.