• Iniţiativa face parte din planul ambiţios al UE de a reduce dramatic numărul fumătorilor – de la 25% în prezent la mai puţin de 5% până în 2040.
  • Lista locurilor vizate include terasele cafenelelor şi restaurantelor, plajele şi piscinele, grădinile zoologice, barurile de pe acoperişuri şi locurile de joacă pentru copii.
  • Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tutunul ucide anual peste opt milioane de oameni la nivel global, dintre care 1,3 milioane sunt nefumători expuşi la fum.

Miniştrii Sănătăţii din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene se pregătesc să aprobe noi reguli care ar interzice fumatul şi vapatul în numeroase spaţii deschise, inclusiv pe terasele restaurantelor şi în locurile de joacă pentru copii.

Iniţiativa face parte din planul ambiţios al UE de a reduce dramatic numărul fumătorilor – de la 25% în prezent la mai puţin de 5% până în 2040, scrie Mediafax.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tutunul ucide anual peste opt milioane de oameni la nivel global, dintre care 1,3 milioane sunt nefumători expuşi la fum.

Recomandări

PARDITELE FAC ACORD DE GUVERNARE
IOHANNIS DECLASIFICĂ CSAT
ZELE CERE APĂRARE
RAFIILA CAUTĂ SOLUȚII
CAMPIONI LA SHOPPING
CE RISCĂ PREȘEDINTELE COREEAN?

Noile reguli ar urma să se aplice şi ţigărilor electronice, care emit aerosoli cu nicotină şi alte substanţe toxice.

Această echivalare între fumat şi vapat stârneşte însă controverse – Italia şi România susţin că interzicerea vapatului în aer liber nu are bază ştiinţifică.

Deşi recomandarea nu va fi obligatorie, ea arată direcţia în care se îndreaptă politicile anti-fumat în Europa.

Lista locurilor vizate include terasele cafenelelor şi restaurantelor, plajele şi piscinele, grădinile zoologice, barurile de pe acoperişuri şi locurile de joacă pentru copii.

Săptămâna trecută, o propunere similară a fost respinsă în Parlamentul European, unde deputaţii de dreapta au cerut tratarea diferenţiată a ţigărilor tradiţionale faţă de cele electronice.

Citește și