• Uniunea Europeană a informat Irakul nu mai este pe lista țărilor cu risc ridicat de spălare de bani și de finanțare a terorismului.
  • Irakul a fost adăugat pe listă în 2016. În 2019, Uniunea Europeană a inclus Irakul pe lista celor 23 de țări care „prezintă deficiențe strategice” în legislația lor privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.
  • Premierul Irakului s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene în luna iulie și i-a transmis că Irakul caută sprijin european pentru a fi scos de pe lista de țări cu risc ridicat a Comisiei.

Ministerul irakian al Afacerilor Externe a explicat într-o declarație că o delegație a UE i-a înmânat o scrisoare premierului Mustafa Al-Kadhimi, prin care anunța că Irakul a fost scos de pe lista Comisiei Europene a țărilor cu risc ridicat de spălare de bani și finanțare a terorismului.

„Comisia UE în Irak a felicitat guvernul pentru măsurile considerabile luate de autorități pentru a îmbunătăți sistemul de combatere a spălării banilor și pentru a combate finanțarea terorismului”, a adăugat Al-Kadhimi.

Declarația a subliniat că se continua o cooperare pozitivă a UE, provenită din „eforturile guvernului irakian de a-și îmbunătăți sectorul financiar pe baza conformității cu standardele internaționale”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Irakul a fost adăugat pe listă în 2016. În 2019, Uniunea Europeană a inclus Irakul pe lista celor 23 de țări care „prezintă deficiențe strategice” în legislația lor privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Scopul listei a fost de a proteja sistemele financiare ale Uniunii Europene printr-o „mai bună prevenire a riscurilor financiare legate de spălarea banilor și de teroriști”, se arată în declarația Comisiei Uniunii Europene care însoțește lista.

Kadhimi solicitase, anterior, statelor membre ale Uniunii Europene să elimine Irakul de pe listă, pentru că putea restricționa transferul de finanțe între țări și putea împiedica întreprinderile private.

Kadhimi, aflat într-o călătorie la Bruxelles în luna iulie, s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunându-i că Irakul caută sprijin european pentru a fi scos de pe lista de țări cu risc ridicat a Comisiei. Eforturile premierului au fost depuse în contextul în care cabinetul său a introdus în octombrie 2020 Cartea albă, seria de reforme economice care include schimbări financiare, economice și instituționale în sectoarele petrolului, electricității, agriculturii și educației din țară, precum și combaterea risipei și a corupției.

Măsura din partea UE a venit după ce, în aprilie, Marea Britanie a eliminat Irakul de pe lista țărilor cu risc ridicat de spălare a banilor. La momentul respectiv, Banca Centrală irakiană a salutat decizia. Oficialii băncii au afirmat că aceasta „s-a reflectat în mod pozitiv în facilitarea afacerilor și a intrării companiilor între cele două țări, precum și în sprijinirea operațiunilor financiare între sectorul bancar irakian și Regatul Unit”.

Corupția este foarte răspândită în Irak și se estimează că 150 de miliarde de dolari au fost scoși din țară din 2003 încoace.