• Uniunea Europeană va trimite o misiune în Armenia pentru a ajuta la demarcarea frontierei cu Azerbaidjanul.
  • Misiunea va începe în octombrie pentru o durată maximă de două luni. Obiectivul acestei misiuni este de a consolida încrederea și de a contribui la comisiile de delimitare a frontierei, se arată într-o declaraţie.
  • În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntările dintre Armenia şi Azerbaidjan, cele mai grave lupte dintre aceşti doi vecini caucazieni de la războiul din 2020.

Uniunea Europeană va trimite o „misiune civilă” în Armenia, de-a lungul frontierei cu Azerbaidjanul, pentru a „consolida încrederea” între cele două ţări şi a contribui la demarcarea frontierelor, au anunţat vineri părţile interesate, în urma unei reuniuni cvadripartite cu Franţa la Praga.

Misiunea va începe în octombrie pentru o durată maximă de două luni. Obiectivul acestei misiuni este de a consolida încrederea şi, prin rapoartele sale, de a contribui la comisiile de delimitare a frontierei, se arată într-o declaraţie comună publicată la de la discuţiile dintre premierul armean Nikol Pashinian, preşedintele azer Ilham Aliyev, şeful statului francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Armenia a fost de acord să faciliteze înfiinţarea (acestei) misiuni” , iar „Azerbaidjanul a fost de acord să coopereze cu această misiune în ceea ce o priveşte” , continuă declaraţia comună.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cei patru lideri s-au întâlnit timp de mai multe ore, până târziu în noapte, joi spre vineri, în marja primului summit al Comunităţii Politice Europene de la Praga.

Armenia şi Azerbaidjanul şi-au confirmat angajamentul faţă de Carta Naţiunilor Unite şi faţă de declaraţia de la Alma Ata din 1991, prin care îşi recunosc reciproc integritatea teritorială şi suveranitatea. Ei au confirmat că aceasta va servi drept bază pentru activitatea comisiilor de delimitare a frontierelor şi că următoarea reuniune a comisiilor va avea loc la Bruxelles până la sfârşitul lunii octombrie”, subliniază declaraţia comună.

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntările dintre Armenia şi Azerbaidjan, cele mai grave lupte dintre aceşti doi vecini caucazieni de la războiul din 2020. Disputa se referă la soarta Nagorno-Karabah, o enclavă populată de armeni în Azerbaidjan, dar şi la delimitarea frontierelor dintre cele două ţări.