- Înmormântarea de stat planificată pentru fostul prim-ministru Shinzo Abe a fost criticată din ce în ce mai mult.
- O înmormântare de stat este un eveniment rar în Japonia, dar Kishida a declarat că Abe merită această onoare ca cel mai longeviv lider japonez de după cel de-al Doilea Război Mondial.
- Criticii au spus că decizia a fost luată în mod nedemocratic și că reprezintă o utilizare necorespunzătoare și costisitoare a banilor contribuabililor.
Un bărbat și-a dat foc în apropiere de biroul premierului japonez din Tokyo, miercuri dimineață, în semn de protest față de funeraliile de stat planificate săptămâna viitoare pentru fostul lider Shinzo Abe, au anunțat oficiali și mass-media.
Bărbatul, despre care se crede că are în jur de 70 de ani, a suferit arsuri pe părți mari ale corpului, dar era conștient și a declarat poliției că și-a dat foc după ce și-a turnat ulei pe el, a relatat agenția Kyodo News. Bărbatul a fost transportat la spital.
Împreună cu bărbatul a fost găsit un bilet aparent scris de acesta pe care scria: „Personal, sunt absolut împotriva” funeraliilor lui Abe, a precizat Kyodo.
Un oficial al Departamentului de Pompieri din Tokyo a confirmat că un bărbat și-a dat foc pe stradă, în districtul guvernamental Kasumigaseki din Tokyo, dar a refuzat să ofere mai multe detalii, inclusiv identitatea bărbatului, motivul sau starea acestuia, invocând caracterul sensibil al unei chestiuni care ține de poliție.
Poliția din Tokyo a refuzat să comenteze, inclusiv cu privire la un raport potrivit căruia un ofițer de poliție a fost surprins în incendiu. Prim-ministrul Fumio Kishida se află la New York pentru reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU a liderilor mondiali. El a ținut marți un discurs în care și-a exprimat dezamăgirea față de eșecul Consiliului de Securitate de a răspunde invaziei rusești din Ucraina din cauza veto-ului permanent al Rusiei și a cerut reforme care ar permite ONU să apere mai bine pacea și ordinea globală.
Înmormântarea de stat planificată pentru Abe a devenit din ce în ce mai nepopulară în rândul japonezilor, pe măsură ce apar mai multe detalii despre legăturile partidului de guvernământ și ale lui Abe cu Biserica Unificării, care a construit legături strânse cu legislatorii Partidului Liberal Democrat din cauza intereselor lor comune în cauze conservatoare.
Suspectul în cazul asasinării lui Abe în iulie ar fi crezut că donațiile mamei sale către biserică i-au ruinat familia. PDL a declarat că aproape jumătate dintre legislatorii săi au legături cu biserica.