- Un tribunal german a condamnat astăzi la închisoare pe viață un fost ofițer de informații din cadrul serviciilor de securitate ale președintelui sirian Bashar Al-Assad, după ce l-a găsit vinovat de crimă, viol și crime împotriva umanității.
- Anwar R. fusese acuzat de 58 de crime, violuri și agresiuni sexuale într-o închisoare din Damasc care era supravegheată de o unitate de informații pe care o conducea.
- Acesta a fost primul proces penal din lume intentat în legătură cu torturile comise de stat în timpul războiului civil din Siria, care a început în 2011.
Un tribunal german a condamnat astăzi la închisoare pe viață un fost ofițer de informații din cadrul serviciilor de securitate ale președintelui sirian Bashar Al-Assad, după ce l-a găsit vinovat de crimă, viol și crime împotriva umanității într-un proces istoric, relatează Reuters.
Anwar R. fusese acuzat de 58 de crime, violuri și agresiuni sexuale într-o închisoare din Damasc care era supravegheată de o unitate de informații pe care o conducea. El negase toate acuzațiile.
Hotărârea a fost a doua pronunțată în cadrul aceluiași proces la tribunalul regional superior din orașul Koblenz din vestul Germaniei. Acesta a fost primul proces penal din lume intentat în legătură cu torturile comise de stat în timpul războiului civil din Siria, care a început în 2011.
Anul trecut, Eyad Al-Gharib, un alt fost membru al serviciilor de informații siriene, a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la torturarea civililor.
„Procesul demonstrează că este posibilă tragerea la răspundere pentru atrocitățile odioase comise de regimul Assad, că dovezile sunt copleșitoare și vor fi acceptate de instanțele de judecată, dacă procurorii și judecătorii naționali aleg să acționeze”, a declarat Eric Witte de la Open Society Justice Initiative, care a susținut mai mulți martori în acest caz.
„Oricât de mult am saluta rezultatul acestui proces, nu trebuie să uităm că cruzimea crimelor dovedite în instanță continuă și în prezent în Siria”, a adăugat el.
Guvernul Assad neagă că torturează prizonieri, potrivit Reuters, citat de Middle East Monitor.
Verdictul le va da speranță multora dintre cei 800.000 de sirieni din Germania, după ce încercările de a înființa un tribunal internațional pentru Siria au eșuat. Procurorii au obținut procesul în temeiul legilor germane privind jurisdicția universală, care permit instanțelor să urmărească penal crimele împotriva umanității comise oriunde în lume.
Un al doilea proces al unui medic sirian suspectat de crime împotriva umanității, inclusiv de torturarea prizonierilor la un spital militar din orașul Homs în 2011-2012, se deschide săptămâna viitoare la Frankfurt.
Procurorii germani îl acuză, de asemenea, de uciderea unui prizonier cu ajutorul unei injecții letale.
În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și China s-au opus prin veto încercărilor puterilor occidentale de a trimite criza siriană la Curtea Penală Internațională, lăsând supraviețuitorii torturii și ai atacurilor cu arme chimice cu opțiuni limitate pentru a căuta dreptate.