• În perioada martie – aprilie 2021, au fost trei incendii în spitale de psihiatrie
  • Normele în vigoare nu obligă ca izolatoarele spitalelor de psihiatrie să aibă material ignifug
  • În două situaţii, pacienţii au incendiat obiectele din izolatoarele unde erau cazaţi

O tragedie ca cea din clubul Colectiv se poate repeta oricând în spitalele de psihiatrie, deoarece legislaţia nu obligă instituţiile sau constructorii să folosească materiale ignifuge la capitonarea pereţilor sau ca paturile să aibă saltele din materiale rezistente la foc.

O brichetă în mâna unui pacient agitat, aflat în sevraj, poate transforma salonul într-o torţă, în doar câteva minute. S-a întâmplat la Craiova şi la Slatina. Două incendii ce au părut trase la indigo, în doar o lună de zile. Ambele spitale erau autorizate de ISU, însă nimeni nu a verificat vreodată calitatea materialelor din încăperi.

„Cu siguranţă spitalele sunt obligate să respecte prevederi privind siguranţa la incendii şi sunt obligate să aibă proceduri adaptate specificului fiecărei secţii şi fiecărei patologii. Să vă spun specific compoziţia materialelor din izolatoare, în momentul acesta nu ştiu”, a spus ministurl Sănătății, Ioana Mihăilă.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt, a spus, despre cazul incendiului din Slatina, că în cazul izolatorului de unde a pornit focul nu există prevedere legală expresă care să prevadă că acesta trebuie să aibă grad ridicat de siguranță la foc.

„În cazul izolatorului şi al materialului folosit nu este o prevedere legală expresă care să prevadă că acesta trebuie să aibă un grad ridicat de siguranţă la foc, respectiv să fie ignifugat. Principalele aspecte verificate în cadrul acestei autorizaţii au fost legate de reţelele de hidranţi, reţelele de detecţie semnalizare”, a spus Alin Băsășteanu.

Anca Tudor, managerul spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, recunoaşte că secţia unde a izbucnit focul nu avea nici măcar detectoare de fum. În lege, obligaţia acestor instalaţii le revine doar spitalelor cu peste o sută de paturi. Cât despre materialele folosite în izolatoare fiecare pune ce are.

„Un fel de linoleum am avut. Adică, ce era pus pe podea era pus pe perete. (…) Saltelele erau saltele normale, cu husă. Saltelele erau din burete, de asta a luat foc atât de uşor”, a spus Anca Tudor.