- De luni de zile, China trimite misiuni aeriene în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului.
- Documentul a identificat Rusia ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa ordinii internaționale, alături de China și Coreea de Nord.
- Raportul anual a oferit, de asemenea, cea mai cuprinzătoare imagine de ansamblu de până acum a situației de securitate din Taiwan.
Ministerul japonez al Apărării a declarat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea încuraja China să acționeze împotriva Taiwanului. Între timp, Coreea de Sud va intensifica exercițiile militare cu SUA. Japonia a avertizat că invazia Rusiei în Ucraina ar putea crea un precedent pentru ambițiile Chinei în Taiwan, pe care Beijingul îl consideră o provincie renegată care trebuie să fie reunită cu partea continentală.
În raportul său anual de apărare publicat vineri, guvernul japonez a calificat războiul Rusiei drept o „încălcare gravă a dreptului internațional” care are ramificații de amploare. „Rivalitatea politică, economică și militară dintre națiuni este clară, iar provocarea reprezentată pentru ordinea internațională este o problemă globală”, se arată într-un document alb al raportului.
Documentul a identificat Rusia ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa ordinii internaționale, alături de China și Coreea de Nord. Acesta a afirmat că invazia Rusiei în Ucraina riscă să trimită mesajul altor țări „că încercarea de a schimba unilateral status quo-ul prin forță este acceptabilă”.
De asemenea, a avertizat că Rusia s-ar putea sprijini din ce în ce mai mult pe capacitatea sa nucleară ca mijloc de descurajare, ceea ce ar putea însemna, la rândul său, o intensificare a activității în jurul Japoniei, unde submarinele nucleare rusești sunt active în mod obișnuit.
Se așteaptă ca premierul Fumio Kishida să majoreze luna viitoare finanțarea apărării, Japonia având în prezent cel mai mic raport dintre cheltuielile militare și PIB dintre țările din Grupul celor șapte (G7), plus Australia și Coreea de Sud.
Tensiuni legate de Taiwan
Raportul anual a oferit, de asemenea, cea mai cuprinzătoare imagine de ansamblu de până acum a situației de securitate din Taiwan, menționând că „de la invazia Rusiei în Ucraina, Taiwanul a lucrat la consolidarea în continuare a eforturilor sale de autoapărare”.
Ca răspuns la această analiză, Ministerul chinez de Externe a declarat vineri că evaluarea „lansează acuzații și defăimează politica de apărare a Chinei, dezvoltarea economică de piață și activitățile maritime legitime”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat în cadrul unei conferințe de presă zilnice că raportul „exagerează așa-numita amenințare a Chinei” și intervine în afacerile interne ale Chinei cu privire la Taiwan”.
„China și-a exprimat nemulțumirea puternică și opoziția fermă față de acest lucru și a depus demersuri severe la partea japoneză”, a adăugat el. Între timp, avioanele militare chineze continuă să „provoace” Taiwanul, potrivit guvernului de la Taipei. De luni de zile, China trimite misiuni aeriene în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului. Avioane de luptă chinezești au trecut luna aceasta linia mediană din strâmtoarea Taiwan, care servește drept tampon neoficial între China și Taiwan.