• Vanuatu și-a menținut economia pe linia de plutire, în ciuda pandemiei
  • Țara insulară din Pacific a reușit asta vânzând pașapoarte
  • Vânzările de pașapoarte au adus 7,1 miliarde de vatu trezoreriei locale

În timp ce vezi cum economiile din majoritatea statelor se prăbușesc din cauza pandemiei de coronavirus, o să îți vorbesc de țara care a reușit contrariul. Vanuatu este una dintre cele mai fericite țări privind economia deoarece creșterea spectaculoasă a cererii pentru obținerea pașapoartelor a menținut bugetul pe plus, scrie The Guardian.

Vanuatu a reușit să obțină un surplus bugetar de 3,8 miliarde de vatu (aproximativ 33,3 milioane de dolari) în primele șase luni ale anului 2020, asta datorită controversatelor sale programe pentru obținerea cetățeniei țării insulare.

Mai exact, guvernul a anunțat o creștere de 32% a vânzărilor de pașapoarte, care au adus 7,1 miliarde de vatu trezoreriei locale. Astfel, până la sfârșitul lunii iunie, țara a strâns 62,6 milioane de dolari, aproape 80% din veniturile așteptate pentru întregul an.

Vanuatu cere 130.000 de dolari pentru acordarea cetățeniei locale. Din aceștia, 80.000 de dolari se duc direct la guvern. Astfel de pașapoarte sunt atât de cerute pentru că pot fi folosite pentru deplasarea fără viză în peste 100 de țări și teritorii, printre care Uniunea Europeană, Marea Britanie, Rusia și Hong Kong, țări care pot fi greu de vizitat pentru cetățenii anumitor state.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN