• Doi diplomați au declarat că cehii, împreună cu alți câțiva reprezentanți ai statelor membre, au înmânat luni demersul finalizat directorului pentru Europa Continentală.
  • Republica Cehă, care deține președinția Consiliului UE, a contribuit la organizarea sprijinului pentru reprezentarea diplomatică oficială, cunoscută sub numele de demers.
  • Ministerele de externe francez, ceh și slovac nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Statele baltice și alte națiuni europene deranjate de comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron privind garanțiile de securitate pentru Rusia și-au exprimat oficial dezaprobarea și și-au explicat luni poziția față de Franța, au declarat diplomați.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1 pe 3 decembrie, Macron a declarat că Europa trebuie să își pregătească viitoarea arhitectură de securitate și, de asemenea, să se gândească „cum să ofere garanții Rusiei în ziua în care aceasta se va întoarce la masa negocierilor”.

Aceste comentarii au fost imediat criticate de Ucraina și de statele baltice. Deși președinția franceză și ministerul de externe au încercat să le minimalizeze, furia pare să nu se fi risipit în unele cercuri. Republica Cehă, care deține președinția Consiliului UE, a contribuit la organizarea sprijinului pentru reprezentarea diplomatică oficială, cunoscută sub numele de „demers”.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Printre susținătorii demersului se numără statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, alături de Polonia și Slovacia , au declarat doi diplomați. Ministerele de externe francez, ceh și slovac nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Ministerul polonez de externe a refuzat să comenteze.

Republica Cehă a distribuit săptămâna trecută un proiect de demers, cunoscut sub numele de „non paper”, membrilor UE în capitalele lor, au declarat cei trei diplomați europeni. Diplomații au declarat că documentul susținea că eforturile anterioare ale Rusiei cu privire la arhitectura de securitate europeană urmăreau să divizeze și să slăbească Europa.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, statele europene și membrii NATO au încercat să mențină un front unit împotriva Moscovei, lansând mai multe runde de sancțiuni și oferind în același timp un ajutor militar substanțial Kievului. Documentul neoficial a enumerat aspecte ale cooperării și dialogului cu Rusia, de la un document NATO-Rusia din 1997 până la propuneri din decembrie, 2021, care includ garanții cerute de Rusia, au declarat diplomații.

Doi diplomați au declarat că cehii, împreună cu alți câțiva reprezentanți ai statelor membre, au înmânat luni demersul finalizat directorului pentru Europa Continentală din cadrul Ministerului francez de Externe.
Vorbind cu reporterii vineri, un oficial al președinției franceze a declarat că nu există nimic nou în comentariile lui Macron, adăugând că acestea sunt în concordanță cu ceea ce a spus Ucraina, și anume că la sfârșitul războiului va avea loc o negociere.