• Ungaria răspunde afirmațiilor ucrainene potrivit cărora ar fi știut din timp despre operațiunea militară rusă și ar fi vrut să confiște o parte din teritoriul său.
  • Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a acuzat Kievul că „răspândește știri false și inventează minciuni”.
  • Danilov a declarat luni că „Ungaria își declară în mod deschis cooperarea cu Federația Rusă”

Ungaria răspunde afirmațiilor ucrainene potrivit cărora ar fi știut din timp despre operațiunea militară rusă și ar fi vrut să confiște o parte din teritoriul său, relatează RT.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar a acuzat Kievul că „răspândește știri false și inventează minciuni”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a calificat drept „știri false” și „minciuni” declarațiile lui Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, care a afirmat luni că Ungaria a fost informată în prealabil de Moscova despre operațiunea militară a Rusiei în Ucraina și că spera să captureze o parte din teritoriul ucrainean.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ca răspuns la o știre falsă: pe 3 aprilie, maghiarii au decis că Ungaria nu va trimite arme în Ucraina. Între timp, înțelegem că Ucraina nu este de acord cu decizia noastră, deși răspândirea de știri false și inventarea de minciuni nu ne va schimba poziția”, a scris Kovacs marți pe contul său de Twitter.

Danilov a declarat luni că „Ungaria își declară în mod deschis cooperarea cu Federația Rusă”. „Mai mult, a fost avertizat de președintele rus, Vladimir Putin, că va avea loc un atac asupra țării noastre” , a declarat el pentru presa locală, răspunzând la întrebarea dacă Budapesta ar putea împiedica aderarea Kievului la NATO. „El a crezut că poate lua o parte din teritoriile noastre”, a adăugat înaltul oficial, subliniind că „acest lucru nu se va întâmpla niciodată”.

Danilov a spus că vor exista „consecințe” pentru Budapesta. „În ceea ce privește Ungaria, care s-a comportat astfel, vom vedea ce consecințe va avea acest război pentru Ungaria”, a spus el.

Deși Ungaria este membră atât a Uniunii Europene, cât și a NATO, Budapesta a refuzat să trimită arme în Ucraina sau să permită tranzitul acestora pe teritoriul său. De asemenea, s-a opus unui embargo asupra petrolului și gazelor naturale impus Moscovei. Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marți că guvernul ungar nu va vota în favoarea unor sancțiuni care să împiedice livrările de petrol și gaze rusești către Ungaria, pentru a nu-și pune în pericol propria securitate energetică.