• Uniunea Europeană a convenit să stabilească limite mai stricte pentru particulele toxice.
  • Normele sunt o șansă unică pentru îmbunătățirea calității aerului.
  • Lacunele vor permite statelor membre să întârzie cu până la un deceniu.

Uniunea Europeană a convenit să stabilească limite mai stricte pentru particulele toxice și gazele periculoase care poluează aerul, dar nu va viza nivelurile recomandate de medici și economiști, scrie The Guardian.

Noile norme reduc limitele anuale pentru particulele fine, cunoscute sub numele de PM2,5 – care fac ravagii în întregul organism, deoarece sunt suficient de mici pentru a se strecura în sânge – de la 25 µg/m³ la 10 µg/m³, iar pentru dioxidul de azot, un gaz care afectează plămânii, de la 40 µg/m³ la 20 µg/m³.

Obiectivele pentru 2030 permit totuși o poluare de două ori mai mare decât nivelurile orientative stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a declarat că această actualizare pune Europa pe calea cea bună pentru a face din poluarea atmosferică o problemă de domeniul trecutului. „Poluarea aerului este în continuare problema numărul unu în materie de sănătate a mediului în UE. Vestea bună este că politica privind aerul curat funcționează, iar calitatea aerului nostru se îmbunătățește.

Legea a fost diluată pentru a include lacune care permit statelor membre să amâne îndeplinirea obiectivelor cu până la un deceniu. Potrivit Comisiei, guvernele pot amâna termenul limită pentru 2030 cu cinci până la șapte ani dacă proiecțiile arată că valorile limită nu pot fi atinse la timp, și cu 10 ani în zonele cu o geografie dificilă sau în care obiectivele pot fi atinse doar cu un impact „semnificativ” asupra sistemelor de încălzire casnice.

Aerul viciat este unul dintre cele mai mari cauze de mortalitate din Europa. Poluarea aerului afectează economiile, obligând lucrătorii să ia mai multe zile de concediu medical și guvernele să cheltuiască mai mulți bani pe paturi de spital.

O evaluare a impactului realizată de Comisia Europeană, care a analizat trei scenarii, a constatat că respectarea integrală a orientărilor OMS până în 2030 ar aduce cel mai mare beneficiu economic net, economisind 38 de miliarde de euro pe an. Statele membre au combătut eforturile de aliniere completă la OMS și au introdus lacune pentru a întârzia chiar și limitele mai slabe.

Poluarea aerului afectează cel mai mult grupurile vulnerabile – cum ar fi copiii, persoanele în vârstă și cele cu boli de bază. De asemenea, persoanele mai sărace au tendința de a locui mai aproape de fabrici și autostrăzi, mai departe de parcuri și de transportul public și în case de calitate mai proastă, încălzite cu combustibili mai murdari.

Milka Sokolovic, directorul general al Alianței Europene pentru Sănătate Publică, a declarat că o directivă ambițioasă privind calitatea aerului este o componentă „crucială” pentru combaterea inegalităților în materie de sănătate în Europa și „un act legislativ care asigură că toată lumea din Europa, în special cei din comunitățile vulnerabile și marginalizate, respiră aer curat”.

Citește și