• Uniunea Europeană susţine propunerea SUA de a discuta despre renunţarea la protecţia brevetelor pentru vaccinurile COVID-19
  • Producătorii de medicamente şi alte guverne s-au opus ideii
  • Administraţia Biden a susţinut iniţierea de negocieri la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a obţine un acord global

Uniunea Europeană susţine propunerea SUA de a discuta despre renunţarea la protecţia brevetelor pentru vaccinurile COVID-19, dar producătorii de medicamente şi alte guverne s-au opus ideii, scrie Reuters.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta asupra subiectului, după ce preşedintele Joe Biden a promovat miercuri planul.

Renunţarea la brevet este „un mijloc posibil de creştere a producţiei şi a accesului la vaccinuri”, a spus secretarul de stat american Anthony Blinken.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Administraţia Biden a susţinut iniţierea de negocieri la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a obţine un acord global.

Anunţul a fost susţinut de directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, şi de şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În ciuda acestui entuziasm, producătorii de medicamente, care îşi pierd veniturile dacă sunt privaţi de drepturile de brevet pentru vaccinurile COVID-19, dar şi alţi critici, s-au declarat nemulţumiţi.

Complexitatea producţiei înseamnă că accesul liber la proprietatea intelectuală nu este suficient pentru a creşte imediat producţia de vaccinuri, au spus ei. Moderna a renunţat la drepturile sale de brevet în octombrie dar a remarcat lipsa companiilor capabile să producă rapid un vaccin similar şi să obţină aprobare.

Combinate, Pfizer şi Moderna au prognozat vânzări de peste 45 de miliarde de dolari anul acesta pentru vaccinurile lor COVID-19.