Unul dintre românii care intră în procesul de vaccinare anti-Covid din Marea Britanie: „Este o chestie de risc versus beneficiu”

Primele doze de vaccin anti-Covid produs de Pfizer ajung săptămâna viitoare în spitalele din Marea Britanie. Imunizați vor fi și aproximativ 5 mii de români, care lucrează în sistemul medical de acolo. 50 de hub-uri au fost pregătite pentru a depozita vaccinul. Radu Angelescu este medic în Marea Britanie și este unul dintre primii români care se va vaccina.

Radu a avut deja COVID, iar acum face parte dintr-un program de cercetare la nivelul spitalului. Spune că, deşi are un nivel ridicat de anticorpi, nu este sigur că nu se va reinfecta.

„Cu vaccinul este o discuţie diferită pentru că, chiar dacă se pierde imunitatea în urma vaccinării şi zici că ai imunitate pentru 6,8,10 luni, la 6-8 luni poţi să dai un buster şi să mai arăţi organismului, încă o dată, cum arată acele proteine care sunt targetul vaccinului”, spus medicul român.

Nu toţi angajaţii din sistemul medical din UK văd cu ochi buni vaccinul. Ei spun că a apărut prea repede pe piaţă. Radu crede că oamenii sunt reticenți din cauza lipsei de comunicare. Drept urmare, ei nu înţeleg cum funcţionează acest vaccin.

„E adevărat, nu se cunosc efectele pe termen lung, dar din informaţiile pe care le avem şi modul în care vaccinul funcţionează, personal, nu pot să mă gândesc la nişte efecte pe termen lung care m-ar afecta semnificativ. Altfel ce facem? Rămânem cu restricţii pentru încă 4-5 ani ca să studiem efectele adverse ale vaccinului? Este o chestie de risc versus beneficiu”, a adăugat medicul Radu Angelescu.

Radu spune că britanicii nu au făcut liste cu cei care vor să se imunizeze. Primii care vor putea să se vaccineze vor fi rezidenţii şi angajaţii din azilele de bătrâni, centrele pentru persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu boli cronice, apoi personalul medical din spitale şi din comunităţi.

Exit mobile version