• Ursula a fost votată candidata PPE pentru un nou mandat la Comisia Europeană.
  • Din cei peste 800 de delegați de partid doar 499 au votat.
  • Nehammer nu a vorbit despre Schengen în discursul de la Bucureşti.

Iohannis își dorește să ajungă la Bruxelles. Iohannis a vorbit în 3 limbi la discursul pro-Ursula von der Leyen pe scena amenajată la RomExpo în fața a 2.000 de oaspeți de seamă – mult mai puțini față de câți au fost la inauguarea salonului, in 1962.

Clădirea construită de comuniștii staliniști în anii 60 și supravegheată de viitorul dictator, Ceaușescu, a găzduit atunci 11.000 de oameni ai muncii și activiști de partid. Cu toții au sărbătorit atunci colectivizarea – momentul în care pământurile au fost luate de la țărani și date spre gospodărire Partidului Comunist Român.

Și Ceaușescu ar fi fost mândru acum să vadă cum a fost organizată congresul Partidului Popular European cu o cauză mult mai nobilă – numirea Ursulei von der Leyen drept candidat pentru un nou cincinal ca președintă a Comisiei Europene.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

La fel ca în Epoca Comunistă – Ursula nu a avut contracandidat. A fost singură pe listă. Din cei peste 800 de delegați de partid doar 499 au votat. 400 pentru Ursula, 89 contra ei plus 10 voturi anulate.

Gazda evenimentului, Klaus Iohannis, i-a dorit să fie realeasă – în limba maternă a ambilor – germana. Dar și-a mai arătat talentul de vorbitor și in română și in engleză.

Au fost și vești proaste. Unul dintre susținătorii Ursulei, cancelarul Austriei Nehammer, ne-a liniștit cu Schengen-ul. Nu intrăm și terestru. Rămânem în aer și pe apă. Nehammer nu a spus însă nimic de pe scenă. A transmis refuzul pe Twitter. De pe 31 martie avem acces în Schengen doar aerian și maritim.

Citește și