• Europa ar putea oferi ajutor Rusiei pentru a produce vaccinul anti-Covid Sputnik V, potrivit ministrului german al Sănătăţii, Jens Spahn.
  • Conform noilor date, vaccinul Sputnik V are o eficacitate de 91,6%.
  • Există deja discuții pentru o eventuală colaborare cu producătorul de vaccinuri IDT Biologika din landul Saxonia-Anhalt.

Potrivit ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, vaccinul rusesc Sputnik V ar putea fi produs pe viitor și în Germania, transmite Süddeutsche Zeitung. În cadrul discuțiilor, partea rusă a solicitat sprijinul Germaniei sau al Europei pentru producerea vaccinului, a declarat ministrul Spahn în timpul unei conferinţe online, organizate de cotidianele Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.

Putem sprijini și producerea unui vaccin care nu este încă aprobat în Europa sau nu este aprobat deloc”, a precizat Spahn.

Anterior, prim-ministrul landului Saxonia-Anhalt, Reiner Haseloff, a raportat că guvernul său poartă negocieri cu producătorul de vaccinuri IDT Biologika din Dessau-Roßlau cu privire la posibile capacități de producție pentru vaccinul anti-Covid. Haseloff nu a spus că aceste negocieri se referă în mod explicit la producția de vaccinuri Sputnik V, însă postul de televiziune MDR Aktuell a raportat, citând surse din ministerul federal al sănătății, că dezvoltatorii vaccinului Sputnik au purtat discuții cu firma IDT.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Directorul companiei IDT, Jürgen Betzing, a dat doar o declarație laconică cotidianului Mitteldeutsche Zeitung: „În general, nu facem comentarii legate de proiecte specifice clienților”.

Potrivit lui Haseloff, orice eventual acord nu ar putea fi materializat mai devreme de al doilea trimestru al anului.

La fel ca și ministrul sănătății, Spahn, și cancelarul german, Angela Merkel, nici Haseloff nu s-a opus producerii și utilizării unui vaccin rusesc. „Nu originea vaccinului este decisivă, ci efectul acestuia”, a spus el.

Potrivit informațiilor de la Moscova, în ianuarie a fost depusă o cerere de aprobare a autorizării vaccinului rusesc la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

După ce au fost exprimate critici referitoare la lipsa unor studii solide, cercetătorii ruși au publicat mai multe detalii despre vaccin. Conform noilor date, vaccinul anti-COVID Sputnik V are o eficacitate de 91,6%. Concluziile noului studiu au fost publicate marți în renumita revistă medicală The Lancet.