• Vaughan Gething va deveni primul lider de culoare al guvernului semiautonom din Țara Galilor.
  • Gething, născut în Zambia, îl va înlocui pe actualul Ministru Mark Drakeford.
  • Drakeford va demisiona din funcția de Prim-Ministru al Țării Galilor pe 19 martie.

Vaughan Gething a câștigat sâmbătă competiția pentru conducerea Partidului Laburist din Țara Galilor, ceea ce înseamnă că va deveni primul lider de culoare al guvernului semiautonom din Țara Galilor, conform CNN.

„Astăzi, întoarcem o pagină în cartea istoriei națiunii noastre”, a declarat Gething, în vârstă de 50 de ani, într-un discurs rostit după anunțarea rezultatului. „Devoluția nu este ceva cu care a trebuit să mă obișnuiesc, sau la care să mă adaptez, sau pentru care să îmi cer scuze. Devoluția, soluțiile galeze la problemele și oportunitățile galeze sunt în sângele meu”, a adăugat Gething, în prezent Ministru al Economiei.

Gething, născut în Zambia, îl va înlocui pe actualul Ministru Mark Drakeford, care în decembrie și-a anunțat plecarea după cinci ani în fruntea Guvernului galez, care este responsabil de un număr limitat de domenii deconcentrate, inclusiv sănătatea și educația.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Drakeford va demisiona din funcția de Prim-Ministru al Țării Galilor pe 19 martie, a anunțat Partidul Laburist într-un comunicat, urmând ca Parlamentul galez, Senedd, să aleagă în mod oficial următorul lider pe 20 martie.

De asemenea, felicitându-l pe Gething pentru victorie, premierul britanic conservator Rishi Sunak a declarat pe rețelele de socializare că s-a angajat să colaboreze în mod constructiv.

Citește și