• Noaptea trecută, sute de manifestanți au protestat și peste 600 de persoane au fost arestate în Franța.
  • Avocatul polițistului care l-a împușcat pe Nahel, în vârstă de 17 ani, spune că ofițerul și-a cerut scuze familiei și că este „devastat”. Polițistul a fost acuzat de omor voluntar.
  • Președintele Emmanuel Macron va organiza o nouă ședință de urgență a guvernului după noaptea de proteste, relatează agenția de presă AFP.

UPDATE 23.54. Tensiuni puternice identificate la Toulouse/O secție de poliție din Bordeaux a fost atacată de bandiți

Ca și în serile anterioare, Toulouse a cunoscut revolte urbane puternice vineri seara. Mai multe bătăi de cap au marcat seara pe Place du Capitole, potrivit unei surse din poliție. Incendiile au fost declansate si in raioanele Mirail si Bagatelle.

O secție de poliție din Bordeaux este vizată de bandiți, care au aruncat un proiectil care fumează înăuntru. Patru forțe de menținere a păcii sunt blocați la primul etaj, potrivit unei surse din poliție.

UPDATE 23.50. În Marsilia, un magazin de arme a fost jefuit, potrivit ziarului Le Figaro

În plus, participanții la pogromuri au spart vitrinele diferitelor magazine, mai multe buticuri au fost jefuite, inclusiv un magazin de bijuterii. Este imposibil de precizat prejudiciul exact, întrucât revoltele nu fac decât să se intensifice și în rețea apar cadre cu tot mai multe episoade de vandalism și jaf. Revoltații au incendiat mașini și au lovit polițiștii cu obiecte pirotehnice.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Potrivit canalului BFMTV, 50 de persoane au fost deja reținute la Marsilia. Pe străzile orașului a fost văzut un polițist RAID.

UPDATE 23.45. Haos total pe străzile din Marsilia. Multe magazine au fost jefuite, precum și un magazin de arme

UPDATE 23.40. Marsilia, secția de poliție este atacată

UPDATE 23.30. Întreruperea legăturilor de autobuz și tramvai între Elveția și Franța

Liniile dintre Elveția și Franța au fost întrerupte vineri de la ora 19.30, Parisul având decizia de a întrerupe circulația autobuzelor și tramvaielor în țară din cauza revoltelor, a anunțat Geneva Public Transport.

„Din cauza evenimentelor care au loc în Franța de câteva nopți, autoritățile franceze au dispus oprirea totală a transportului public în teritoriu de la ora 21.00”, a scris tpg într-un comunicat de presă.

UPDATE 23.10. Se instalează baricade în jurul Consiliului Constituțional din Paris

UPDATE 23.00. Protestatarii au încercat să jefuiască un magazin de bijuterii din Marsilia. Situație extrem de tensionată în Marsilia

UPDATE 22.30. 917 arestări joi, în timpul tulburărilor

917 persoane au fost arestate joi seara în Franța, a anunțat ministrul de interne Gérald Darmanin la postul TF1. Vârsta medie a celor arestați era de 17 ani, a precizat el.

UPDATE 22.20. Poliția din Paris anunță că este în desfășurare o operațiune de evacuare a Place de la Concorde pe fondul tulburărilor

Poliția din Paris a declarat că este în curs o operațiune de evacuare a Place de la Concorde pe fondul tulburărilor, relatează Reuters.

O demonstrație este în curs de desfășurare acolo, în ciuda unei interdicții a poliției, iar persoanele care participă riscă să fie amendate. Decretul prefecturii interzice „adunările nedeclarate în jurul, în special, al Place de la Concorde, Champs-Élysées, Tuileries, Champ-de-Mars, Adunarea Națională, de astăzi de la ora 19.00 până mâine la ora 5.00″.

UPDATE 22.00. Copii de până la 13 ani arestați în timpul revoltelor, anunță ministrul

Deoarece nu există niciun semn de diminuare a violențelor, guvernul mărește din nou numărul de polițiști pe străzi – de la 40.000 noaptea trecută la 45.000.

Aceștia vor include unități speciale antirevoltă; de asemenea, vor fi folosite vehicule blindate și elicoptere. Gérald Darmanin a declarat că revoltele au fost opera a sute sau mii de delincvenți, care nu sunt reprezentativi pentru marea majoritate a oamenilor muncitori din suburbii. Și a repetat apelul lansat anterior de președintele Macron pentru ca părinții să își asume o mai mare responsabilitate față de copiii lor.

Vârsta medie a celor peste 900 de persoane arestate în cursul nopții de joi spre vineri este de 17 ani, a spus el, iar unele au avut doar 13 ani.

UPDATE 21.30. Țineți copiii acasă până la revenirea la calm, cere ministrul Olivier Klein

Ministrul francez Olivier Klein i-a îndemnat pe părinți să își țină copiii acasă în această seară și până când lucrurile se vor calma.

Reiterând sfatul anterior al președintelui Macron, Klein scrie într-un tweet despre importanța protejării minorilor și a calmării cartierelor.

UPDATE 21.00. Franța mobilizează 45.000 de polițiști în această noapte

Guvernul francez a desfășurat vineri seară 45.000 de polițiști pentru a face față situației actuale, a declarat ministrul de interne la postul de televiziune TF1.

UPDATE 20.40. Primarul din Saint-Denis cere ca întreprinderile să se închidă de la 22.00 la 5.00 din această seară până miercuri

Primarul din Saint-Denis, în suburbia de nord a Parisului, Mathieu Hanotin, a cerut ca întreprinderile să se închidă de la 22.00 la 5.00 din această seară până miercuri „având în vedere contextul actual”.

UPDATE 20.00

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, precum și ministrul afacerilor digitale, Jean-Noël Barrot, urmează să se întâlnească cu reprezentanții firmelor de socializare la ora locală 18.30 pentru a-i avertiza cu privire la responsabilitățile pe care le au în contextul revoltelor, potrivit le Monde, care citează biroul primului ministru.

Anterior, vineri, președintele Emmanuel Macron a afirmat că rețelele de socializare alimentează violențele de imitație și a declarat că agențiile de stat vor cere companiilor să elimine cel mai „sensibil conținut”.

UPDATE 19.00. Sindicatele din poliție, criticate pentru limbajul incendiar

Sindicatele care reprezintă jumătate dintre polițiștii francezi i-au descris pe cei care au luat parte la revolte, care au urmat ani de zile de plângeri legate de profilarea rasială și de o poliție dură, drept „hoarde sălbatice” și „paraziți”, spunând că se consideră „în război”.

Limbajul sindicatelor Alliance Police Nationale și UNSA Police, care seamănă cu formulările de extremă dreapta, este denunțat ca fiind inflamator și potențial periculos.

UPDATE 18.00. O anchetă privind presupuse tentative de asasinat asupra unor funcționari publici a fost lansată la Marsilia

O anchetă privind presupuse tentative de asasinat asupra unor funcționari publici a fost lansată la Marsilia, relatează le Monde, după ce doi polițiști în civil au fost atacați în cursul nopții. Ziarul citează AFP, care a relatat că agenții au fost atacați de aproximativ 20 de persoane care au identificat cel puțin unul dintre ei ca fiind polițist.

UPDATE 16.43. Primarul din Nanterre face apel la soluții pentru a rupe ciclul violenței”

Primarul din Nanterre și-a exprimat durerea pentru moartea lui Nahel M și pentru revoltele care au urmat, în timpul unei întâlniri cu prim-ministrul Élisabeth Borne.

„Emoțiile și furia resimțite după moartea lui Nahel sunt mereu vii și împărtășite de întreaga populație”, a declarat Patrick Jarry, potrivit ziarului francez Le Figaro. „Trebuie să continuăm să susținem această familie, această mamă care își va îngropa mâine fiul”.

„În același timp, am venit să transmit tristețea și dezolarea locuitorilor pentru violență și degradare”, a adăugat el. „Există o urgență de a găsi cuvintele pentru a ieși din acest ciclu de violență.”

UPDATE 16.30. Un bărbat a murit în timpul revoltelor din Guyana Franceză

Un bărbat a murit în timpul revoltelor din Guyana Franceză, care ar putea avea legătură cu tulburările observate în Franța metropolitană, relatează le Monde. Cu toate acestea, ziarul a precizat că o astfel de legătură nu a fost stabilită în mod definitiv și că zona în care a murit bărbatul a cunoscut un nivel ridicat de insecuritate.

Le Monde relatează că victima a fost rănită în gât de un foc de armă joi, la ora 23:40. Poliția se retrăsese din zonă, după ce s-a confruntat cu opoziția a aproximativ 50 de persoane în cursul serii, iar bărbatul a fost găsit mort de către paramedici la scurt timp după miezul nopții. Poliția suspectează că bărbatul a fost lovit de un glonț rătăcit, relatează ziarul.

UPDATE 16.00. Turiștii britanici, avertizați despre proteste

Turiștii britanici care plănuiesc să călătorească în Franța au fost avertizați cu privire la tulburări violente și perturbări ale transportului rutier, inclusiv posibile interdicții de circulație, potrivit unui sfat oficial al Ministerului de Externe, după protestele naționale legate de împușcarea mortală a unui adolescent de către poliția franceză.

UPDATE 15.30. Emmanuel Macron spune că rețelele de socializare alimentează violența și le cere părinților să țină adolescenții acasă

Emmanuel Macron spune că rețelele de socializare alimentează violențele imitate în Franța și că agențiile de stat vor cere platformelor precum Snapchat și TikTok să elimine cel mai „sensibil conținut”.

Vorbind după o a doua ședință de criză guvernamentală, președintele a spus că violențele sunt organizate online. Comentând despre tinerii implicați, el a spus: „Avem uneori sentimentul că unii dintre ei trăiesc pe străzile jocurilor video care i-au intoxicat”.

UPDATE 14.46 Situația actuală este inacceptabilă și nejustificată – Macron

Într-o scurtă declarație, președintele Macron a afirmat că moartea lui Nahel a fost instrumentalizată, denunțând „exploatarea inacceptabilă a morții adolescentului”.

El a condamnat „cu cea mai mare fermitate” violențele recente, adăugând că situația actuală este „inacceptabilă și nejustificabilă”.

El nu a anunțat instituirea stării de urgență, dar a prezentat o serie de măsuri pentru a încerca să reprime violențele recente.

UPDATE 14.30. Marsilia interzice manifestațiile publice după proteste

În orașul Marsilia din sudul țării, demonstrațiile publice au fost interzise astăzi, după protestele de aseară din întreaga Franță.

De asemenea, toate mijloacele de transport în comun din Marsilia, al doilea oraș ca mărime din țară, se vor opri începând cu ora locală 19:00 din această seară, potrivit autorităților locale.

UPDATE 12.45 Tulburările din Franța reprezintă o oportunitate de a aborda rasismul în aplicarea legii – ONU

Biroul ONU pentru drepturile omului afirmă că actualele tulburări din Franța reprezintă o șansă pentru această țară „de a aborda problemele profunde de rasism în aplicarea legii”.

O purtătoare de cuvânt a ONU de la Geneva a făcut referire la un raport recent al Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale, care în decembrie anul trecut și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la anumite aspecte ale poliției din Franța, inclusiv ceea ce raportul a sugerat a fi utilizarea disproporționată a controalelor de identitate și impunerea de amenzi pentru anumite grupuri etnice.

Purtătoarea de cuvânt a recunoscut că unele dintre proteste au devenit violente și că unii ofițeri de poliție au fost răniți, dar a subliniat că ofițerii de poliție trebuie să respecte în orice moment principiile legalității, proporționalității și responsabilității.

UPDATE 12.37 Prioritatea este restabilirea ordinii, spune premierul

Borne a declarat că în timpul tulburărilor au fost implicați „indivizi foarte violenți și foarte tineri” în distrugerea secțiilor de poliție și a primăriilor, dar care nu erau reprezentativi pentru rezidenții locali, care au fost „la fel de șocați ca și noi”.

Prioritatea președintelui Macron este de a restabili ordinea, a adăugat ea.

„Prioritatea este de a asigura unitatea națională și modul de a face acest lucru este de a restabili ordinea”, a declarat ea reporterilor în timpul vizitei sale în suburbia Parisului.

Întrebată de reporteri dacă se ia în considerare o stare de urgență, ea a răspuns: „Nu vă voi spune acum, dar analizăm toate opțiunile, cu o singură prioritate: restabilirea ordinii în întreaga țară.”

UPDATE 12.36 Macron pleacă mai devreme de la Bruxelles pentru o reuniune de criză

Președintele Emmanuel Macron a părăsit mai devreme un summit european la Bruxelles pentru a se întoarce în Franța după trei nopți de tulburări.

Macron și-a anulat ultima conferință de presă din capitala belgiană înainte de a se îndrepta spre casă, unde va convoca astăzi o reuniune de criză cu miniștrii, relatează agenția de presă AFP.

UPDATE 12.22

Prim-ministrul francez Élisabeth Borne a declarat că vor fi examinate toate opțiunile împreună cu președintele Emmanuel Macron pentru a aborda actualele tulburări din Franța.

Borne a vizitat o secție de poliție din Evry-Coucouronnes, în afara Parisului, împreună cu ministrul de interne Darmanin, pentru a-și arăta sprijinul față de forțele de poliție care, potrivit acesteia, au fost „puternic mobilizate în ultimele ore”.

UPDATE 10.32

12 autobuze au fost avariate într-o suburbie a Parisului, după ce un depozit din Aubervilliers a fost vizat în cursul nopții.

Compania de transport din oraș, RATP, a transmis pe Twitter că „condamnă în termenii cei mai fermi acest atac asupra unor bunuri esențiale pentru funcționarea serviciului public”.

Aceasta și-a avertizat pasagerii că serviciile de autobuz și tramvai vor fi grav afectate.

Ministrul transporturilor, Clement Beaune, și-a exprimat, de asemenea, consternarea pe Twitter: „Atacarea transportului nostru înseamnă atacarea celor mai slabi care au nevoie de serviciile noastre publice”.

UPDATE 10.07 Aproape 250 de polițiști au fost răniți noaptea trecută

Aproximativ 249 de polițiști și jandarmi au fost răniți în timpul revoltelor de noaptea trecută, anunță Ministerul de Interne.

Aceasta vine după ce ministrul de interne al Franței a declarat că serviciile de urgență au răspuns curajos la o noapte de „violență rară”.

UPDATE

Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare arată un incendiu pe locul unui bazin olimpic de înot, despre care se spune că ar fi în construcție pentru Jocurile din 2024, după o a treia noapte de tulburări în Franța.

Ambulanțe și un camion de pompieri au fost văzute sosind la locul incendiului în Aubervilliers, din suburbia de nord-est a Parisului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În Franța, la Nanterre, noaptea a început devreme joi, 29 iunie: la ora 16.30, imediat după ce s-a încheiat mitingul în memoria lui Nahel M., ucis marți de un polițist, un fum gros a întunecat cerul în urma primelor focuri de artificii, scrie Le Monde.

Unii au sperat că marșul alb va calma spiritele, dar nu a avut niciun efect asupra zecilor de tineri care au supus prefectura Hauts-de-Seine unei a treia nopți de revolte și distrugeri, care s-au extins în provincie și s-au soldat cu sute de arestări în întreaga țară.

Avocatul polițistului care l-a împușcat pe Nahel, în vârstă de 17 ani, spune că ofițerul și-a cerut scuze familiei și că este „devastat”. Polițistul a fost acuzat de omor voluntar.

Peste noapte, sute de manifestanți s-au confruntat cu poliția și peste 600 de persoane din Franța au fost arestate. De la Lille, în nord, la Marsilia, în sud, clădirile publice, magazinele și vehiculele au fost din nou atacate noaptea trecută. În Roubiax, se pare că rezidenții unui hotel au fost nevoiți să iasă în stradă după ce clădirea a luat foc.

Unii manifestanți ar fi folosit grenade artizanale.

Poliția a efectuat 667 de arestări în Franța în timpul celei de-a treia nopți de violențe urbane după moartea lui Nahel, scrie pe Twitter Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne.

Președintele Emmanuel Macron va organiza o nouă ședință de urgență a guvernului după noaptea de tulburări, relatează agenția de presă AFP.

Citește și: