• Un cutremur rar și puternic a lovit Marocul noaptea trecută, provocând moartea a sute de persoane.
  • Ministerul de Interne marocan a anunțat sâmbătă dimineață că cel puțin 296 de persoane au murit în provinciile din apropierea cutremurului.
  • Televiziunea marocană a difuzat scene de după cutremur. Multe persoane au rămas afară din case de teama replicilor.

UPDATE Numărul morților este de 1300

Numărul persoanelor ucise în urma cutremurului a crescut de la 1.037 la 1.305, a anunţat Ministerul de Interne al ţării.

Un total de 1.832 de persoane au fost rănite.

UPDATE Zborurile către Maroc încă funcționează

Guvernul Regatului Unit și-a actualizat sfaturile de călătorie pentru turiştii care se îndreaptă spre Maroc.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Aeroporturile din Marrakech și Agadir sunt deschise în ciuda cutremurului de aseară, iar zborurile către și dinspre Marea Britanie funcționează normal, a declarat Ministerul de Externe.

Călătorilor li s-a spus să urmeze sfaturile autorităților locale din țară și să fie la curent cu presa locală.

UPDATE Algeria redeschide spațiul aerian și vine în ajutorul Marocului

Algeria a anunțat că își va deschide spațiul aerian pentru zboruri umanitare și medicale către și dinspre Maroc. Este o mișcare semnificativă a guvernului de acolo, având în vedere că a rupt relațiile cu națiunea sa nord-africană în 2021.

Președintele algerian Abdelmadjid Tebboune a declarat la începutul acestui an că relațiile dintre ei au atins „un punct fără întoarcere”. Există o lungă istorie de tensiuni între cele două țări pe probleme precum regiunea disputată a Sahara Occidentală.

UPDATE Bilanțul morților din Maroc a trecut de 1000 de persoane

Numărul persoanelor ucise în cutremur a ajuns acum la 1.037, potrivit televiziunii de stat marocane.

Alți 1.204 sunt răniți, 721 în stare critică.

Cifrele cresc pe măsură ce echipajele de urgență încearcă să acceseze comunități mai îndepărtate și rurale din jurul Munților Atlas, la sud de Marrakech, unde a fost epicentrul cutremurului de 6,8 grade.

UPDATE Regele Marocului ordonă forțelor armate să se mobilizeze pentru a salva răniții

Regele Marocului Mohammed al VI-lea a ordonat forțelor armate să mobilizeze mijloacele aeriene și terestre: echipe specializate de căutare și salvare și un spital de campanie chirurgicală, relatează Associated Press, citând o declarație a armatei.

În ciuda ofertelor de ajutor din întreaga lume, guvernul marocan nu a cerut oficial asistență; un pas necesar înainte ca echipajele de salvare din exterior să se poată desfășura.

UPDATE România gata să ofere asistență victimelor cutremurului din Maroc

Autoritățile române sunt în contact strâns cu cele marocane şi sunt gata să ofere asistenţă, declar premierul Marcel Ciolacu după cutremurul din Maroc, scrie Mediafax.

„În urma cutremurului devastator din Maroc, autorităţile române sunt în contact strâns cu autorităţile marocane şi sunt gata să ofere asistenţă. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile îndoliate şi către salvatorii curajoşi care lucrează împotriva cronometrului”, a scris Marcel Ciolacu pe X (Twitter).

Și Președintele american Joe Biden și-a exprimat simpatia pentru victimele cutremurului și a spus că SUA sunt „gata să ofere orice asistență necesară”.

„Sunt profund întristat de pierderea de vieți omenești și de devastările cauzate de cutremurul din Maroc”, a spus el într-un comunicat.

Iar prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit este gata să sprijine Marocul. „Gândurile mele sunt la toți cei afectați de teribilul cutremur din Maroc aseară.

„Marea Britanie este pregătită să-i sprijine pe prietenii noștri marocani”, a spus el într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter.

UPDATE

Ministerul de Interne marocan a anunţat că bilanţul victimelor cutremurului a crescut la 820 de morţi şi cel puţin 672 de răniţi.

UPDATE

Bilanțul morților după cutremurul din Maroc a crescut la 632, peste 300 de răniți, anunță televiziunea de stat marocană.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un cutremur rar și puternic a lovit Marocul noaptea trecută, provocând moartea a sute de persoane și avariind clădiri din satele din Munții Atlas până în orașul istoric Marrakech, scrie AP.

Ministerul de Interne marocan a anunțat sâmbătă dimineață că cel puțin 296 de persoane au murit în provinciile din apropierea cutremurului de 6,8 grade pe scara Richter. 153 de persoane au fost rănite și sunt în spital. Ministerul transmite că cele mai multe pagube s-au produs în afara orașelor și localităților.

Televiziunea marocană a difuzat scene de după cutremur. Multe persoane au rămas afară din case de teama replicilor.

Mai multe case din orașele din apropiere s-au prăbușit parțial sau total, iar electricitatea a fost întreruptă în unele orașe.

Citește și