• WSJ: China folosește bazele din Cuba pentru a monitoriza comunicații și informații din SUA.
  • Atât Beijingul, cât și Havana au negat existența unor instalații planificate.
  • Oficialii americani: China și Cuba administrează 4 instalații de ascultare pe insulă.

China folosește bazele din Cuba pentru a monitoriza comunicațiile și pentru a colecta informații în sud-estul SUA, o practică cunoscută sub numele de informații prin semnale, se arată într-o analiză Wall Street Journal.

Atât Beijingul, cât și Havana au negat existența unor instalații planificate, însă oficialii americani susțin că atât China, cât Cuba administrează deja în comun patru stații de ascultare pe insulă.

„Rusia a folosit Cuba timp de zeci de ani pentru că era singurul loc în care putea construi un post de ascultare și colecta o mulțime de date din Statele Unite. Felul în care se descurcau instructorii, în principiu, aveți nevoie de o zonă foarte mare în clădirea dvs. de antene parabolice sau ar putea fi de 90 de picioare în diametru, iar apoi, de multe ori, veți pune o cupolă de raze care arată ca o minge de golf mare, acoperind-o atât pentru a o proteja de intemperii, cât și pentru a ascunde locația pe care o vizați”, a explicat James Bamford, autor, SpyFail.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Cuștile de elefant – folosite pentru spionaj

Antenele de satelit și cuștile de elefanți sunt folosite pentru a asculta comunicațiile militare și secretele industriei tehnologice din SUA.

„Sunt niște antene uriașe, care ar putea avea un sfert de milă în diametru și au 360 de elemente, stâlpii și firele de bază, dispuse în cerc, iar ideea este că atunci când încearcă să asculte un semnal, acel semnal va lovi unul dintre aceste elemente, unul dintre aceste fire, cu o milisecundă înainte de a-l lovi pe altul, astfel încât să poată afla în ce direcție se află”.

Citește și