- Un incendiu a izbucnit în estul Spaniei pe data de 23 martie și continuă până în momentul redactării articolului.
- În anul 2022 s-au înregistrat 785.000 de hectare distruse pe suprafața Europei.
- Incendiile își vor pune amprenta pe sectoarele agriculturii și energiei din Spania.
Un incendiu forestier a făcut ravagii joi în estul Spaniei, forțând sute de oameni să-și evacueze locuințele. Acesta a fost primul incendiu major al anului din Spania și a izbucnit pe data de 23 martie în estul Valenciei. Autoritățile au declarat că peste 1.500 de locuitori au fost forțați să-și abandoneze casele. Mai mult, peste 3.000 de hectare de pădure au fost distruse de flăcări.
Advertisment
Zece avioane s-au luptat cu flăcările în decursul nopții, în încercarea de a opri incendiul. Autoritățile din Spania au înființat un refugiu care va putea găzdui 600 de persoane și un spital de campanie. În timp ce pompierii spanioli reușesc să controleze răspândirea flăcărilor, vânturile puternice și temperaturile ridicate ar putea să încurajeze continuarea incendiilor sau apariția lor în viitorul apropiat.
Această iarnă a fost neobișnuit de caldă și uscată, mai ales în părțile din sudul Europei. Condițiile climatice din Spania au stârnit temeri cu privire la repetarea incidentelor din anul 2022, când 785.000 de hectare au fost distruse în Europa – mai mult dât dublul mediei anuale din ultimii 16 ani. Vremea va fi mai uscată și mai caldă decât de obicei în primăvara aceasta, mai ales pe coasta Spaniei. Astfel, riscul apariției incendiilor este ridicat, a declarat săptămâna trecută agenția meteorologică AEMET pentru Reuters.
Recomandări
Nu este primul incendiu suportat de Spania
Sistemul european de informații privind incendiile forestiere indică faptul că 2022 a fost cel mai rău an înregistrat în Spania. Anul trecut, 493 de incendii au distrus aproximativ 307.000 de hectare de teren pe teritoriul Spaniei. „Acest incendiu pe care îl vedem, în special la începutul anului, este din nou dovada urgenței schimbărilor climatice prin care trecem, care afectează și devastează în mod special țări precum a noastră”, a declarat prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez într-o conferință de presă la Bruxelles.
Un raport al Comisiei Europene din luna martie semnalează lipsa precipitațiilor și prezența temperaturilor mai ridicate decât cele înregistrate anterior. Au fost trimise avertismente de secetă pentru Spania, Franța, Irlanda, Marea Britanie, Italia, Grecia și părți ale Europei de Est. Raportul Comisiei a avertizat că nivelurile scăzute de apă ar putea afecta agricultura, hidroenergia și producția de energie.
Producția de ulei de măsline din Uniunea Europeană din perioada 2022 – 2023 va scădea la jumătate față de sezonul precedent, potrivit estimărilor oficiale. Cauza principală este producția mult mai mică din Spania, aflată în scădere din cauza incendiilor. Perioadele de secetă au afectat și producția în Portugalia și Italia.
Citește și:
- Selena Gomez vorbește despre Hailey Bieber. S-a ajuns la „amenințări cu moartea”
- Twitter elimină bifa albastră pentru utilizatorii care nu plătesc. De la ce dată aplică regula
- Franța va interzice TikTok pe telefoanele de serviciu ale funcționarilor publici
Partenerii noștri