• Spania se pregătește de alegeri anticipate pe 23 iulie.
  • Anunțul a fost făcut de președintele Guvernului, luni, în cadrul unei conferințe de presă.
  • Rezultatele dezastroase ale Partidului Socialist la locale și regionale l-au împins pe premierul Pedro Sanchez să devanseze data alegerilor parlamentare, care erau programate în noiembrie.

Președintele guvernului, Pedro Sánchez, a anunțat luni că va devansa alegerile generale pentru data de 23 iulie. El a făcut acest anunț într-o apariție la ora 11:00 de la Moncloa, după o zi electorală intensă, declară Sevilla Actualidad. „Tocmai am avut o întâlnire cu Majestatea Sa Regele în care i-am comunicat șefului statului decizia de a convoca un Consiliu de Miniștri chiar în această după-amiază pentru a dizolva Cortes și a proceda la convocarea alegerilor generale”, a spus Sánchez, care a confirmat că această convocare va fi publicată marțea aceasta în BOE, iar alegerile vor avea loc duminică, 23 iulie.

Rezultatele dezastroase ale Partidului Socialist la locale și regionale l-au împins pe premierul Pedro Sanchez să devanseze data alegerilor parlamentare, care erau programate în noiembrie. Printr-o mobilizare masivă la nivel național, Partidul Popular a reușit să acapareze regiuni importante, iar alianța previzibilă cu formațiunea de extremă dreapta VOX le va permite conservatorilor să controleze politica locală și regională din Spania.nPP-ul câștigă alegerile municipale cu 3,4 procente în plus față de PSOE și va guverna în 25 de capitale de provincie, iar în 13 din ele cu majoritate absolută.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

José Luis Sanz câștigă alegerile din Sevilla cu 14 consilieri

Anunțul vine la doar câteva ore după alegerile municipale și regionale din 28 mai, la care PSOE nu a obținut rezultate bune. „Accept rezultatele și văd că este necesar să răspund cetățenilor. Cred că cel mai bun lucru este ca spaniolii să își exprime opinia”, a declarat Sánchez. La Madrid, PP a câștigat Primăria și Comunitatea; de asemenea, a câștigat în fiefuri socialiste precum Comunitatea Valenciană și Sevilla și a smuls de la PSOE guvernele din Insulele Baleare, Extremadura, Aragon și La Rioja.

„Un nou ciclu politic PSOE și-a recunoscut aseară rezultatele proaste. Vreau să recunosc înfrângerea PSOE și să profit de această ocazie pentru a felicita PP pentru rezultatul obținut. Este un rezultat prost și nu este ceea ce ne așteptam”, a declarat ministrul educației și purtătorul de cuvânt federal al PSOE, Pilar Alegría. La rândul său, PP a sărbătorit rezultatele obținute pe 28M, iar Alberto Núñez Feijóo a vorbit despre victorie ca despre „primul pas spre un nou ciclu politic” care va avea loc în Spania „în următoarele luni”.

Citește și: