• Întâlnirea dintre David Muniz şi Bogdan Aurescu s-a bazat pe discuția despre priorităţile agendei bilaterale a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii din următoarea perioadă.
  • Bogdan Aurescu a evidențiat cele mai recente măsuri de sprijin pe care țara noastră le-a luat pentru a sprijini Ucraina.
  • Ministrul român a punctat importanţa pe care România o acordă includerii în Programul Visa Waiver şi a evidenţiat demersurile în curs pentru atingerea acestui obiectiv,

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit vineri, pe David Muniz, însărcinatul cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Cei doi oficiali au vorbit despre parteneriatul strategic, războiul din Ucraina, dar şi despre Programul Visa Waiver.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, discuţia dintre David Muniz şi Bogdan Aurescu a vizat priorităţile agendei bilaterale a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii din următoarea perioadă, precum şi o serie de teme regionale – cu accent pe evoluţiile crizei generate de războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei şi contracararea comună a implicaţiilor acesteia.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, punctual, cele mai recente măsuri de sprijin, pe diferite dimensiuni, pe care România le-a luat în susţinerea Ucrainei şi a cetăţenilor săi. Accentul a fost pus şi pe securitatea alimentară şi pe necesitatea luării de măsuri, inclusiv prin eforturi comune la nivel international, pentru facilitarea exportului de cereale din Ucraina către terţe pieţe.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, astfel, că România – în special prin Portul Constanţa, alături de Portul fluvial Galaţi şi fluviul Dunărea – este în cea mai bună poziţie în regiune de a sprijini aceste demersuri, autorităţile de resort analizând cele mai eficiente şi rapide soluţii în acest sens. De asemenea, Aurescu a subliniat importanţa identificării unor măsuri de sprijin în cadru multilateral, inclusiv prin posibilitatea de a crea un grup internaţional de sprijin pentru Ucraina, care să faciliteze tranzitul produselor ucrainene către pieţe terţe.

În plus, cei doi oficiali au evidenţiat că, în contextul actual, realizarea celor două proiecte majore de interconectare regională, promovate inclusiv prin intermediul Iniţiativei celor Trei Mări, respectiv conexiunea feroviară Constanţa – Gdansk (Rail2Sea) şi cea rutieră Via Carpathia, dobândeşte utilitate şi relevanţă crescută, cu implicaţii strategice şi mai ample.

În ceea ce priveşte evoluţiile securitare, ministrul Aurescu a prezentat priorităţile României pentru reuniunea informală a miniştrilor de externe ai NATO, care se va desfăşura la Berlin în următoarele două zile şi la care va participa. Reuniunea va pregăti deciziile Aliaţilor pentru Summitul de la Madrid şi este foarte importantă pentru implementarea deciziilor vizând consolidarea pe termen lung a Flancului Estic, în special la Marea Neagră. În acest sens, a arătat că, pentru ţara noastră, este esenţială o prezenţă NATO cât mai robustă pe teritoriul României.

Nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa pe care România o acordă includerii în Programul Visa Waiver şi a evidenţiat demersurile în curs pentru atingerea acestui obiectiv, subliniind în acelaşi timp importanţa colaborării specifice dintre instituţiile de resort din România şi Statele Unite ale Americii.