Violențele din Haiti din ultimele zile au făcut ca 15.000 de persoane să își părăsească locuințele din Capitală

Potrivit ONU, violențele din Haiti din ultimele zile au determinat aproape 15.000 de persoane să își părăsească locuințele din capitala Port-au-Prince, 80% dintre acestea fiind controlate de bande armate, scrie Voa News.

Rapoartele din Capitală spun că aceasta este în mare parte închisă, iar locuitorii ies din casă doar pentru a cumpăra lucruri esențiale, după ce guvernul haitian a declarat duminică târziu o stare de urgență de 72 de ore.

Declarația a fost făcută după ce bandele au invadat Penitenciarul Național din Haiti sâmbătă târziu, eliberând toți cei 4.000 de prizonieri, cu excepția a 99.

Soldații și polițiștii haitieni au avut luni un schimb de focuri de armă cu bandele puternic înarmate la aeroportul internațional din Port-au-Prince, iar bandele au încercat să preia controlul aeroportului. Personalul de securitate a continuat să patruleze aeroportul luni târziu.

Acesta este cel mai mare atac asupra aeroportului din istoria Haiti-ului. Aeroportul internațional Toussaint Louverture era închis când a avut loc atacul, fără avioane în funcțiune și fără pasageri la fața locului.

Cea mai recentă creștere a violențelor a început joi, în timp ce premierul Ariel Henry se deplasa în Kenya pentru a semna un acord privind desfășurarea, cu sprijinul ONU, a 1.000 de polițiști kenyeni pentru a ajuta la combaterea bandelor.

Liderul bandei Jimmy Cherizier – poreclit Barbecue” – a emis o declarație video în care a afirmat că este în curs un atac coordonat de grupuri armate pentru a-l înlătura pe premierul Henry. El a spus că grupurile urmăreau să îl determine pe prim-ministru să demisioneze și să elibereze țara”. El a spus că vor folosi toate strategiile pentru a atinge acest obiectiv”.

Citește și

Exit mobile version