• Liderii NATO se reunesc astăzi și mâine la Summit-ul de la Vilnius.
  • Aceștia discută despre sprijinul acordat Ucrainei și aderarea acesteia la NATO.
  • Vlad Botoș: România are puterea strategică să ajute Republica Moldova.

Liderii NATO se reunesc astăzi și mâine la Summit-ul de la Vilnius. Aceștia discută despre sprijinul acordat Ucrainei și aderarea acesteia la NATO, sporirea prezenței militare în estul Europei și aprobarea de noi planuri de apărare împotriva unui atac rusesc. Vlad Botoș, europarlamentar, a vorbit la Aleph News despre bugetul pentru Apărare și obiectivele României cu privire la securitatea pentru Republica Moldova, în contextul summit-ului NATO.

Vlad Botoș: Este important, mai ales în contextul actual, să fim alături de aliații noștri americani NATO

Ar trebui să pună România pe tapet chestiunea angajamentelor financiare? După americani, suntem singurii care alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare. Este firesc să cerem ca toate țările NATO să aloce măcar 2% din PIB.

Vlad Botoș: Eu cred că este firesc. Noi, alături de Țările Baltice alocăm peste 2% din PIB. Este important, mai ales în contextul actual, să fim alături de aliații noștri americani NATO și vedem cât de mult susțin aceștia Statele Unite și din păcate, eu sunt un pacifist convins, eu cred că toate problemele pot fi rezolvate la masa negocierii, însă în acest context în care Rusia își arată tot mai mult puterea, trebuie să fim și noi pregătiți pentru acest lucru.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Vlad Botoș: România are puterea strategică să ajute Republica Moldova

Ar trebui să fie obiectivul primordial al României la Summitul NATO obținerea unor garanții sporite de securitate pentru Republica Moldova?

Vlad Botoș: Da. Republica Moldova din păcate nu are capacitatea de a se apăra singură în fața marelui rus. Cred că trebuie să oferim garanții Republicii Moldova. România are puterea strategică să ajute Republica Moldova. Datorită curajului armatei ucrainene și a puterii lor de luptă în ultimul an și jumătate, rușii n-au reușit să facă un culoar terestru până în Transnistria, ceea ce probabil și-au dorit în primele săptămâni și luni ale invaziei din februarie 2022 și sigur că noi, România, o țară care ar trebui să fie foarte importantă politic, militar, strategic în această zonă a Europei trebuie să-și aloce acest merit.

Vlad Botoș: Mizele acestui summit sunt foarte importante.

Zelenski ar fi declarat în urmă cu câteva zile că nu are ce să caute la summit dacă nu va primi Ucraina o invitație să adere la Alianță. Și acum Stoltenberg a spus că vor transmite un mesaj puternic și pozitiv pentru aderarea Ucrainei la NATO. Ce ar putea însemna mai exact mesajul, ne așteptăm la o invitație din partea NATO?

Vlad Botoș: Mizele acestui summit sunt foarte importante. Poate după summitul din 2008 de la București și summitul de la Madrid a fost acceptată în NATO, este unul din cele mai importante summituri. Îl înțeleg pe Zelenski și pune presiune pe liderii NATO  pentru ca Ucraina să fie primită, însă știm foarte bine că o țară în conflict nu poate deveni momentan stat NATO. Cred că Zelenski este la ora actuală nu doar un lider al unei țări, este un lider european, chiar ideal și trebuie să i se ofere clar un calendar de  timp în care Ucraina poate adera. Nu știu dacă poate fi invitată la acest summit, însă eu cred că un calendar strict ar putea primi Ucraina în aceste zile.

Vlad Botoș: La un asemenea summit NATO se poate negocia orice

E posibil ca Alianța să accepte anumite zone din Ucraina care nu sunt afectate direct de război?

Vlad Botoș: Se poate orice. La un asemenea summit NATO se poate negocia orice, însă eu nu cred că Ucraina acceptă ca doar anumite părți să intre, asta ar însemna simbolic vorbind, o cedare de teritorii. Sunt sigur că Zelenski nu își dorește acest lucru. Dacă ei ar cere acest lucru, Ucraina ca entitate, ca stat, este complet altceva. Însă noi, europenii, americanii putem negocia pacea.

Citește și