• Accesul în zona Casei Albe a început să fie restricționat
  • Retailer-ul Wallmarkt a scos de la vânzare armele, după proteste le-a reintrodus
  • Cei din Michigan, stat-cheie la alegeri, spun că se înarmează de teama revoltelor
  • Peste 80 de milioane de americani au votat deja, anticipat

America trece prin schimbări profunde. Alegerile din Statele Unite vin într-un context cu totul atipic. Este multă tensiune și panică.

Motiv pentru care, accesul în zona Casei Albe a început să fie restricționat.

De mâine noapte nu se va mai circula pe trotuarul din fața uneia dintre cele mai cunoscute clădiri din lume.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Magazine mari din New York și Washington s-au închis, unele chiar au fost sigilate. Chiar și celebrul Macy’s are ușile închise de teama revoltelor din stradă.

Studenții din Washington sunt încurajați să-și facă provizii și să stea în case în perioada alegerilor.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, ne ajută să descifrăm acest context extrem de agitat din Statele Unite.

„În primul rând, trebuie să avem în vedere că pe lângă faptul că în America sunt alegeri prezidențiale, mai sunt și alegeri pentru congres. Deci democrații și republicanii în mod sigur se uită în zona administrației prezidențiale, dar și în zona electoratului pe care doresc să-l atragă, pentru a stabili o majoritate în congresul american.”, a menționat acesta.

Rezultate cu întârziere

Este posibil ca pe 4 noiembrie să nu știm cu exactitate cine este noul președinte al SUA. În acest caz, se va aștepta numărătoarea voturilor prin corespondență sau chiar decizie a Curții Supreme.

Apropae sigur, pe 4 noiembrie nu vom știi cine va fi câștigătorul alegerilor prezidențiale, decât dacă va apărea un vot covârșitor în favoarea unuia dintre candidați. Se așteaptă cam o lună, până când lucrurile vor fi puțin mai clare.

După cum știți au votat aproape 100 de milioane de americani până acum. Multe dintre aceste voturi sunt prin poștă, iar acest proces va continua. Vor exista contestații, din această perspectivă. Există câteva state deja acuzate, din zona republicană, de faptul că ar favoriza votul în favoarea democraților. Deci din acest punct de vedere, nu ne așteptăm să nu avem un rezultat care să nu fie confirmat cert.”, a mai spus acesta.

Parteneriatul România SUA, de neclintit

România are un parteneriat strâns cu SUA. Fostul ministru de externe, Cristi Diaconescu, spune că acest parteneriat nu ar putea fi afectat de rezultatul votului de mâine.

„Nu, nu cred că ar fi afectat. Sigur, ne gândim la dezvoltarea mai multor zone ale acestui parteneriat, mă refer aici la sistemul visa waiver, și a investițiilor americane pe care le dorim mult mai substanțiale în țara noastră. Dar aici sunt chestiuni de nuanță, unde s-ar putea să existe un anume impact în funcție dacă se alege Biden sau Trump.”, a mai explicat Cristian Diaconescu.

Pandemia pune sub îndoială rolul de lider mondial al SUA

Statele Unite și-au asumat rolul de lider mondial. Această poziție a devenit din ce în ce mai șubredă în ultima perioadă, iar fostul ministru de externe, Cristi Diaconescu, ne explică de ce.

„Nu are legătura doar cu covidul. Încă din timpul administrației Obama Statele Unite și la nivel instituțional, dar și la nivelul societății americane, au început să aibe dificultăți, cu prezența Americii pretutindeni, în orice situație de criză și conflict. Din acest punct de vedere, Trump, ceva mai categoric, dar și democrații cereau europenilor, cereau jucătorilor importanți din Orientul Mijlociu, pentru conflicte regionale, pentru crize în anumite zone geografice să își găsească singuri soluții.”, a mai menționat Cristian Diaconescu.