• Partidul AUR a reușit să obțină peste 8% dintre voturi
  • AUR a devansat partide precum PMP ori ProRomânia
  • Liderul AUR, George Simion: „Suntem ca PiS, din Polonia”
  • Europa cunoaște de mai mulți ani o ascensiune a radicalilor de dreapta
  • Partide de extremă dreaptă s-au afirmat în Italia, Franța, Germania, Austria

Sunt vremuri de aur pentru dreapta radicală. Și nu numai la noi. Votul românilor trimite în Parlament un partid cu discurs naționalist și pe alocuri marcat de accente xenofobe. E ultimul dintr-o listă a formațiunilor de dreapta care au reușit să capitalizeze supărările europenilor.

Surpriza alegerilor parlamentare de la noi, AUR, a venit cu ceva întârziere față de partidele similare din Europa. Germania, Franța ori Italia au cunoscut în ultimii ani asceneiaunea unor partide cu agendă eurosceptică, naționalistă și declarat-xenofobă.

Unele ajunse chiar în postura de a trimite candidați în turul al doilea al prezidențialelor, cum s-a întâmplat în Franța, ori de a da oameni în Guvern – exemplul Italiei.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

8% e procentul care plasează AUR lângă radicalii de dreapta din țări precum Bulgaria și Slovacia. Departe de Ungaria, unde extrema dreaptă avea aproape 20% în 2019, dar și de Austria – 25% procentul voturilor obținute.

Pe valul naționalist-populist din Europa au reușit să se urce Lega Pro în Italia, Frontul Național din Franța și AFD-ul din Germania.
Asemanătoare în discurs, aceste formațiuni s-au afiliat și la nivelul Parlamentului European, unite practic de ideea că uniunea actuală nu e bună. Migrația le-a fost punctul comun de fiecare dată.

Trei politicieni europeni. Vorbesc limbi diferite, dar cântă același cântec

Marine Le Pen: „Uniunea Europeană este un carnaval al ororilor.”

Viktor Orban: „Această Europă dezordonată este incapabilă să găsească soluții.”

Matteo Salvini: „Mergem în Europa pentru a o schimba din temelii.”

Liderul de extremă dreaptă cel mai aproape de o victorie mare a fost Marine Le Pen – 33% din voturi a obținut în turul al doilea al prezidențialelor din 2017, în Franța. Partidul s-a prăbușit apoi pe fondul scandalurilor interne.