- William Burns va combate „sindromul Havana”, din Cuba până în China
- William Burns anunță patru domenii cruciale și întrepătrunse care vor fi prioritățile sale, dacă nominalizarea sa va fi aprobată în plenul Senatului
Pe lista de priorități de securitate națională, în compania selectă a Chinei se află „Rusia agresivă”, „Coreea de Nord provocatoare” și „Iranul ostil”.
Advertisment
William Burns va combate „sindromul Havana”, din Cuba până în China.
Avizat în ședința publică din 24 februarie a Comitetului special pentru informații a Senatului SUA, William Burns anunță patru domenii cruciale și întrepătrunse care vor fi prioritățile sale, dacă nominalizarea va fi aprobată în plenul Senatului. China, tehnologia, personalul și parteneriatele, în această ordine, sunt parte a promisiunii lui Burns pentru recuperarea poziției de lider și de reafirmare a prestigiului SUA în lume.
Recomandări
Domeniile în care CIA își concentrează culegerea informațiilor și derularea operațiilor externe sunt cert mai numeroase. Cele prezentate de William Burns în audierea cu caracter public din Comitetul senatorial special sunt doar o listă scurtă. În topul preocupărilor sale de securitate națională, SUA plasează China, din cauză că Washingtonul percepe conducerea de la Beijing drept expresia unei orientări „adversare” și „rapace”. Lista este completată cu „Rusia agresivă”, „Coreea de Nord provocatoare” și cu „Iranul ostil”.
SUA și China, fără mănuși
Obiectivul SUA, văzut prin lentilele CIA, este ca să câștige concurența globală cu China pe următorii zeci de ani. Un astfel de obiectiv va necesita un angajament politic de lungă durată din partea Congresului, sub forma unei susțineri clare bipartite, o reînnoire a solidarității naționale americane și, nu în ultimul rând, informații foarte bune.
Mediul în care operează servicii de informații și de securitate, civile și militare deopotrivă, este tot mai competitiv și complicat. Amenințărilor tradiționale, precum terorismul și proliferarea armelor nucleare, li se adaugă insecurități exportate de state ale căror capacități de armonizare cu restul lumii sunt în criză. Acest lucru nu face decât să îngreuneze sau chiar să împiedice colaborarea globală pentru probleme globale, precum folosirea rațională a resurselor de apă, hrană și energie.
SUA, ca după trei războaie
Problemele de mediu și de energie au fost dintotdeauna acolo, numai că de data aceasta au ajuns zilnic în gospodăriile americanilor de rând. SUA a depășit cifra de 500.000 de decese din cauza Covid-19, mult peste pierderile americane suferite în luptă în cele două conflagrații mondiale și în războiul din Vietnam, laolaltă.
Schimbările climatice și vulnerabilitățile din sectorul public de sănătate nu mai sunt „simple” teme pentru diferențieri ideologice, după cum nici atacurile cibernetice nu mai sunt considerate o raritate sau o amenințare la scară mică. Toate acestea conturează o realitate care a șocat cel mai puternic stat al lumii și care face să crească volumul de muncă pentru următoarele generații de angajați ai guvernului federal.
„Sindromul Havana” bântuie și astăzi
La audierile din 24 februarie, Mark Werner, senator democrat de Virginia și președinte al Comitetului special pentru informații, a menționat că așteptările Senatului privesc și teme mai vechi pe agendă, precum „sindromul Havana”. Nici până la data audierilor, membrii Comitetului nu obținuseră de la CIA rapoarte care să clarifice sursa îmbolnăvirii mai multor membri ai misiunilor diplomatice ale SUA din Cuba, Rusia și China, începând cu 2016. Senatorii nu au nici acum convingerea că au fost puse în practică toate prevederile legilor prin care directorul CIA a fost autorizat să ofere tratament și compensații la cel mai înalt nivel pentru victimele „sindromului Havana”.
Partenerii noștri