• Președintele Chinei, Xi Jinping susține că nu există probleme care nu pot fi discutate în ceea ce privește relația cu Taiwan.
  • „Interferențele externe nu pot opri tendința istorică de reunire a țării și a familiei”, a spus Xi.
  • Interferența externă face referire la sprijinul pe care îl primește Taipei din partea SUA.

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus miercuri fostului Președinte taiwanez Ma Ying-Jeou că interferențele exterioare nu pot opri „reuniunea” dintre cele două părți ale strâmtorii Taiwan și că nu există probleme care să nu poată fi discutate, conform Reuters.

De când Guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un Război Civil în fața comuniștilor lui Mao Zedong, niciun lider taiwanez în funcție nu a mai vizitat China.

Ma Ying-Jeou, Președinte din 2008 până în 2016, a devenit anul trecut primul fost lider taiwanez care a vizitat China, iar acum se află la a doua sa călătorie în această țară, într-un moment în care tensiunea militară mocnește de cealaltă parte a strâmtorii.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Se aștepta ca Ma să se întâlnească cu Xi de această dată, după ce s-a întâlnit pentru prima dată cu Xi în Singapore la sfârșitul anului 2015 pentru un summit istoric, cu puțin timp înainte ca actualul Președinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen, să câștige alegerile.

„Interferențele externe nu pot opri tendința istorică de reunire a țării și a familiei”, a spus Xi, în comentarii raportate de presa taiwaneză.

Xi nu a detaliat, dar în terminologia chineză, referirea la interferența externă asupra Taiwanului vizează în general sprijinul pe care Taipei îl primește din partea țărilor occidentale precum Statele Unite, în special vânzările de arme care înfurie Beijingul. China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce sub controlul său Taiwanul, guvernat democratic, și a intensificat presiunile militare și politice pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate.

„Chinezii de pe ambele părți ale strâmtorii au absolut suficientă înțelepciune pentru a gestiona toate disputele în mod pașnic și a evita să se îndrepte spre un conflict”.

Ca răspuns la întâlnire, Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan, care elaborează politica chineză, a declarat că regretă profund faptul că Ma nu a transmis în mod public insistența poporului taiwanez de a apăra suveranitatea și sistemul democratic al Republicii Chineze, care rămâne numele oficial al Taiwanului.

Xi l-a numit pe Ma „domnul Ma Ying-Jeou”, mai degrabă decât fostul Președinte, având în vedere că nici guvernul chinez și nici cel taiwanez nu îl recunosc oficial pe celălalt. Ma l-a numit pe Xi după titlul de șef al Partidului Comunist – Secretar General.

Tsai și guvernul său resping pretențiile teritoriale ale Chinei, afirmând că doar populația insulei poate decide viitorul acesteia. China afirmă că va discuta cu Tsai doar dacă aceasta va accepta că ambele părți ale strâmtorii fac parte din „o singură Chină”, ceea ce ea a refuzat să facă.

Vorbindu-i Președintelui american Joe Biden la începutul lunii aprilie, Xi a îndemnat Washingtonul să traducă „angajamentul lui Biden de a nu susține independența Taiwanului” în acțiuni concrete.

De asemenea, Xi nu a comentat public alegerile prezidențiale din Taiwan din ianuarie, câștigate de actualul vicepreședinte Lai Ching-te, considerat de Beijing un separatist periculos și care își va prelua funcția la 20 mai.

Ma rămâne un membru de rang înalt al principalului partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), care în ianuarie a pierdut alegerile prezidențiale pentru a treia oară consecutiv, dar nu are o poziție oficială în cadrul partidului.

KMT pledează pentru legături strânse cu China și pentru dialog, dar neagă cu tărie că ar fi pro-Beijing.

Citește și