• Biden și Xi Jinping au discutat timp de o oră și 45 de minute la telefon, pe un ton „sincer și constructiv”, a spus Biden.
  • Cei doi au discutat o serie de probleme ca situația din Taiwan, protecția intereselor producătorilor american și TikTok.
  • După discuție, Biden a spus că deviza lui este ”ai încredere dar verifică”, referindu-se la promisiunile părții chineze.

În noiembrie anul trecut, președintele Statelor Unite și al Chinei au avut o întâlnire istorică, scrie BBC.

Ei au discutat timp de 4 ore cele mai presante subiecte. Marți, cei doi au avut un nou dialog, de data aceasta prin telefon, pentru a dezamorsa tensiunile dintre Washington și Beijing.

Dar a existat un dezacord semnificativ cu privire la Taiwan și problemele economice.

Recomandări

CINE MERGE-N GUVERN
NETANYAHU RESPINGE ACUZAȚIILE
SINNER E FAVORITUL FANILOR
ADIO DATING APPS?!
CUM VA ARĂTA GUVERNUL
CONTROVERSA KENNEDY

Biden a subliniat sprijinul pentru Taiwan, dar Xi a numit interferența SUA în Marea Chinei de Sud o „linie roșie”.

Xi a contestat, de asemenea, sancțiunile pe care SUA le-au impus Chinei și companiilor deținute de China, numind-o „un flux nesfârșit de măsuri pentru a suprima economia, comerțul, știința și tehnologia Chinei”.

„Dacă Statele Unite insistă să suprime dezvoltarea high-tech a Chinei și să priveze China de dreptul său legitim la dezvoltare, nu vom sta cu mâinile în brațe”, a spus liderul chinez, potrivit unui rezumat al presei de stat.

În ciuda zonelor de dezacord, Casa Albă și mass-media de stat chineză au descris conversația ca fiind „candidă și constructivă”. Conversația a variat de la preocupări legate de IA la comunicații militare.

„Aștept cu nerăbdare să ne gestionăm în mod responsabil relația în săptămânile și lunile următoare”, a scris Biden pe X, fost Twitter, după ce a recunoscut punctele de tensiuni.

În timp ce discuția nu a modificat în mod semnificativ statutul relației dintre țări, experții au spus că acesta nu este ideea.

Apelul a fost „în mare măsură performativ și o încercare de a arăta restului lumii că, de fapt, țările sunt angajate să gestioneze bine relația – chiar dacă dinamica negativă a relației nu s-a schimbat”, Robert Daly, directorul Centrului Wilson. Institutul Kissinger pentru China și Statele Unite, a spus.

Dar asta nu înseamnă că diviziunile exprimate în apel, care a durat o oră și 45 de minute, au fost neînsemnate.

Dl Xi a subliniat că sprijinul Washingtonului pentru Taiwan și urmărirea sancțiunilor împotriva Chinei a fost „nu „reducerea riscurilor”, ci crearea de riscuri”, se arată în rezumat.

Potrivit rezumatului Casei Albe, președintele Biden nu a scăpat de susținerea administrației sale a guvernului taiwanez.

Președintele american a subliniat opinia SUA că este esențial să se mențină „pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan” și „statul de drept și libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud”.

Dar Biden l-a contestat și pe dl Xi cu privire la sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei, politicile sale comerciale și amenințările la adresa securității naționale la adresa Statelor Unite, a spus Casa Albă.

„Pentru China, nu există nicio altă problemă mai importantă decât Taiwan”, a declarat Yun Sun, senior fellow și co-director al programului pentru Asia de Est la Centrul Stimson, despre apel. „Dar pentru SUA, există și alte probleme”.

Cei doi președinți s-au întâlnit anterior în noiembrie la summitul pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (Apec) din San Francisco, California, unde au convenit să abordeze schimbările climatice și traficul de fentanil.

Întâlnirea a fost văzută pe scară largă ca un efort de a reduce tensiunile dintre Beijing și Washington, după ce un avion de război american a doborât anul trecut un presupus balon spion chinez în largul coastei SUA.

Discuția celor doi lideri, despre care Casa Albă a spus din nou că a atins schimbările climatice și traficul de droguri, vine înaintea mai multor evenimente care s-ar putea dovedi cruciale pentru relația SUA-China.

Luna viitoare, Taiwan își va inaugura președintele ales, William Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a numit „făcător de probleme” și „separatist”.

„Se apropie inaugurarea președintelui Taiwan, așa că este nevoie ca China să sublinieze că SUA trebuie să calce cu atenție”, a spus ea.

Există mai multe întâlniri diplomatice cheie pentru SUA și China la orizont.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, va vizita în curând China – după ce o delegație americană de afaceri s-a întâlnit săptămâna trecută cu domnul Xi – iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken este de așteptat să facă o călătorie în săptămânile următoare.

Citește și