• Opt migranți chinezi găsiți morți pe coasta Mexicului după ce barca lor s-a răsturnat, subliniind pericolele traseului clandestin către Statele Unite.
  • Numărul migranților chinezi care încearcă să intre ilegal în SUA a crescut semnificativ în ultimii ani, reflectând presiunile economice și sociale din China.
  • Afluxul de migranți chinezi relevă o creștere a nemulțumirii față de politicile guvernului chinez și o dorință crescută de libertate și oportunități în afara țării.

Opt migranți chinezi au fost găsiți morți pe coasta din sudul Mexicului, au declarat autoritățile, după ce barca lor s-a răsturnat de-a lungul unei rute populare, dar periculoase pentru intrarea ilegală în Statele Unite, scrie CNN.

Cadavrele celor șapte femei și ale unui bărbat au fost descoperite vineri pe o plajă din San Francisco del Mar, Oaxaca, a anunțat procuratura statului într-un comunicat.

Plimbările perfide cu barca pe coasta Mexicului sunt adesea folosite de migranții care speră să treacă în SUA în încercarea de a ocoli punctele de control de pe rutele terestre monitorizate îndeaproape.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Procuratura din Oaxaca a declarat că migranții au călătorit cu o barcă condusă de un mexican, care a pornit joi din Tapachula, statul Chiapas, lângă granița cu Guatemala. Un chinez a supraviețuit călătoriei, se arată în comunicat. Nu a explicat ce s-a întâmplat cu operatorul ambarcațiunii.

Procuratura a declarat că lucrează cu agențiile federale pentru a investiga incidentul și cu ambasada Chinei din Mexic pentru a identifica cadavrele.

CNN a contactat ambasada Chinei din Mexic pentru comentarii.

Numărul migranților chinezi care intră ilegal în SUA din Mexic a crescut vertiginos în ultimii ani. În 2023, peste 37.000 de cetățeni chinezi au fost ridicați de forțele de ordine care au traversat ilegal SUA din Mexic, arată datele guvernului american – comparativ cu o medie de aproximativ 1.500 pe an în deceniul precedent.

Și, deși este încă mic ca număr de migranții din vecinii regionali precum Mexic, Venezuela și Guatemala, chinezii sunt pe cale să devină grupul cu cea mai rapidă creștere care face aceste traversări, potrivit unei analize CNN a celor mai recente date de aplicare a legii.

Un migrant chinez care a sosit în SUA pe ruta oceanică la sfârșitul anului 2022 a declarat pentru CNN că barca ei aproape s-a răsturnat pe mare după ce a plecat din Tapachula sub acoperirea întunericului.

Iris Wang, în vârstă de 35 de ani, a spus că a ales să ia barca pentru a ajunge la Oaxaca în loc de autobuz, pentru a evita să se întâlnească cu poliția pe drum, fără a anticipa pe deplin pericolul.

„Acele câteva ore au fost un coșmar pe care nu-l voi uita niciodată pentru tot restul vieții mele. A fost prea terifiant”, a spus ea.

Wang a spus că ea și peste trei duzini de migranți au fost înghesuiți într-o barcă de dimensiunea aproximativă a două sedanuri. Vasul era atât de aglomerat încât au fost nevoiți să stea cu picioarele încrucișate și nu se puteau mișca deloc.

Barca a plecat după miezul nopții și a intrat imediat într-o furtună aprigă în oceanul negru ca beznă.

„Am fost cu toții zdruncinați de frică. Valurile erau atât de înalte încât am fost aruncați în mod repetat în aer, toți împletite împreună, înainte de a cădea și a lovi fundul bărcii cu o bubuitură puternică și dureroasă. Dacă era puțin mai sus, am fi fost doborâți din barcă”, a spus ea.

„Am continuat să tremur și să plâng și am scandat în tăcere în minte: nu pot să mor așa.”

Privind înapoi la călătorie, Wang a spus că se simțea incredibil de norocoasă că a supraviețuit. „Nu vreau să văd niciodată marea noaptea”, a spus ea.

Afluxul de migranți chinezi evidențiază urgența pe care mulți o simt acum de a-și părăsi patria, chiar și pe fondul a ceea ce liderul chinez Xi Jinping a susținut că este o „întinerire națională”.

Mulți chinezi care au părăsit țara indică o luptă pentru a supraviețui.

Trei ani de blocări și restricții legate de Covid-19 i-au lăsat pe oameni din toată China fără muncă – și au fost dezamăgiți de strângerea din ce în ce mai strânsă a Partidului Comunist la guvernare asupra tuturor aspectelor vieții sub Xi.

Și sperăm că afacerile vor reveni pe deplin odată ce restricțiile s-au încheiat cu un an în urmă au dispărut, cu o creștere economică invidioasă a Chinei bâlbâind.

Alți migranți fac din cap restricțiile asupra vieții personale în China, unde Xi a supravegheat o represiune drastică împotriva libertății de exprimare, a societății civile și a religiei în țară de 1,4 miliarde.

Citește și