• Legea face ca avortul să fie pedepsit cu închisoare de la doi la cinci ani, cu excepția cazurilor în care viața mamei este în pericol.
  • Hotărârea ar putea închide toate clinicile din stat și ar putea afecta atât asistența medicală a femeilor, cât și viitoarele alegeri.
  • Săptămâna trecută, Curtea Supremă din Florida a dat undă verde unui alt referendum privind avortul.

Legea din 1864 face ca avortul să fie pedepsit cu închisoare de la doi la cinci ani, cu excepția cazurilor în care viața mamei este în pericol, scrie BBC.

Hotărârea ar putea închide toate clinicile din stat și ar putea afecta atât asistența medicală a femeilor, cât și viitoarele alegeri. Alegătorii din Arizona ar putea anula această hotărâre în cadrul unui referendum din noiembrie.

Decizia vine în urma unor luni de lupte juridice pentru a stabili dacă legea de dinaintea înființării statului ar putea fi aplicată după ani întregi de inactivitate. Mulți au susținut că aceasta a fost efectiv anulată de zeci de ani de legislație statală, inclusiv de o lege din 2022 care permite avorturile până la 15 săptămâni de sarcină.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Instanța Supremă din Arizona a fost de acord să revizuiască cazul în august 2023, după ce o firmă de avocatură de dreapta a făcut apel la o hotărâre a unei instanțe inferioare care a spus că legea mai recentă ar trebui să rămână în vigoare. Marți, într-o hotărâre cu 4-2, Curtea Supremă a statului a anulat această decizie. Aceasta a declarat că legea din 1864 este „acum aplicabilă”, deoarece nu existau protecții federale sau de stat pentru această procedură.

Curtea Supremă din Arizona a amânat aplicarea legii timp de 14 zile, iar judecătorii au trimis cazul înapoi la o instanță inferioară pentru a audia argumente suplimentare. Dar rămâne neclar cum va fi aplicată legea.

Unii republicani din Arizona și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la această hotărâre. Kari Lake, o aliată apropiată a lui Donald Trump și candidată republicană pentru un loc în Senatul american din acest stat, a declarat că se opune deciziei. Ea a făcut apel la guvernatorul Hobbs și la legislativul statului să găsească o „soluție de bun simț”.

Accesul la avort – care beneficiază de un sprijin larg în rândul publicului american – i-a ajutat pe democrați să obțină rezultate peste așteptări în alegerile locale și statale de când Curtea Supremă a SUA a anulat o decizie juridică istorică care proteja drepturile reproductive la nivel național.

Acum se așteaptă ca această problemă să influențeze din nou rezultatele alegerilor din noiembrie, democrații sperând ca acest subiect să le dea un impuls în state de luptă precum Arizona. Hotărârea de marți va crește cu siguranță miza pentru o inițiativă electorală statală care vizează protejarea drepturilor la avort până la 24 de săptămâni de sarcină.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă din Florida a dat undă verde unui alt referendum privind avortul. Dacă va fi aprobat, alegătorii din Florida ar anula interdicția de șase săptămâni din acest stat și ar înscrie accesul larg la avort în constituția statului.

Citește și