• Trupele guvernamentale din Etiopia au mers din ușă în ușă ucigând zeci de civili într-un oraș din regiunea Amhara.
  • Ambasadorul SUA în Etiopia, Ervin Massinga, a cerut o anchetă completă.
  • Forțele regionale Amhara sunt acuzate de desfășurarea unei campanii sângeroase de purificare etnică.

Martorii susțin că victimele au fost împușcate „în stil de execuție” în timpul unor raiduri în locuințe după confruntările dintre forțele guvernamentale și rebelii Fano, scrie The Guardian.

Trupele guvernamentale etiopiene au mers din ușă în ușă ucigând zeci de civili luna trecută într-un oraș din regiunea Amhara din țară, potrivit locuitorilor, care au declarat că vărsarea de sânge a avut loc după confruntări cu milițiile locale.

Crimele din Merawi par a fi unul dintre cele mai mortale episoade din Amhara de când a izbucnit anul trecut o rebeliune a Fano, un grup armat din Amhara, din cauza unui plan disputat de dezarmare a forțelor regionale.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Fano a luptat alături de armata federală a Etiopiei în războiul civil de doi ani împotriva Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), care s-a încheiat în noiembrie 2022. Cu toate acestea, guvernul a ajuns să o vadă, împreună cu alte forțe regionale, ca pe o amenințare la adresa autorității sale.

Vărsarea de sânge a început pe 29 ianuarie, după câteva ore de lupte între forțele federale și milițienii Fano, au declarat martorii. Când miliția s-a retras, soldații au intrat în case, vizând civili, acuzându-i că sunt luptători, au spus aceștia.

Consiliul etiopian pentru drepturile omului, cel mai vechi grup al societății civile din țară, a estimat numărul total al morților la peste 80 de civili. Acesta a publicat marți o declarație în care a cerut continuarea investigațiilor. Acesta nu a spus cine crede că a comis crimele, dar a cerut guvernului „să tragă la răspundere juridică părțile responsabile”.

Ambasadorul SUA în Etiopia, Ervin Massinga, a cerut o anchetă completă, afirmând că guvernul american este profund îngrijorat de aceste rapoarte.

Vineri, parlamentul etiopian a prelungit starea de urgență introdusă în august pentru a reprima tulburările. Daniel Bekele, șeful organismului pentru drepturile omului desemnat de stat al țării, a declarat că este foarte îngrijorat de prelungirea stării de urgență, citând numărul tot mai mare de victime civile, detențiile înainte de proces și nevoile umanitare.

Marți, prim-ministrul Abiy Ahmed a făcut apel la „extremiștii care operează în regiunea Amhara” și la rebelii din statul vecin Oromia „să depună armele și să participe la lupta politică pașnică”. Mii de persoane arestate în cadrul stării de urgență au fost reeducate și eliberate, a adăugat el.

Forțele regionale Amhara, inclusiv Fano, sunt ele însele acuzate de desfășurarea unei campanii sângeroase de purificare etnică începând din noiembrie 2020 în Tigray de Vest, o zonă pe care o revendică ca fiind a lor și pe care au încercat să o anexeze în timpul războiului împotriva TPLF. Guvernul etiopian nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Citește și: