• Autoritatea de reglementare din SUA l-a dat în judecată pe Elon Musk.
  • Aceasta vrea să-l oblige pe Musk să depună mărturie, ca parte a unei investigații privind achiziția de 44 de miliarde de dolari a platformei X.
  • Acțiunea datează de la un tweet notoriu din 2018 în care Musk spunea că „finanțarea este asigurată” atunci când acesta încerca să ia Tesla în privat.

Elon Musk a primit ordin să depună din nou mărturie, ca parte a unei investigații a autorităților de reglementare din SUA privind achiziția în 2022 a platformei de socializare Twitter, redenumită ulterior X, scrie The Guardian. O hotărâre a curții federale din California, emisă sâmbătă, i-a dat șefului Tesla și SpaceX o săptămână pentru a conveni cu Securities Exchange Commission (SEC) asupra locului și a zilei pentru un interviu, după ce Musk a refuzat să participe la o întâlnire anterioară în septembrie.

În ordin, judecătorul american, Laurel Beeler, a spus că părțile au convenit inițial asupra unei date „dar în cele din urmă Musk nu a apărut și s-a opus citației pe motiv că ancheta SEC este lipsită de temei și hărțuiește, căutând informații irelevante”.

SEC l-a dat în judecată pe Musk în octombrie pentru a-l obliga să depună mărturie, ca parte a unei investigații privind achiziția lui de 44 de miliarde de dolari a ceea ce este acum cunoscut sub numele de X. Comisia îi cere, de asemenea, documentele necesare ale acțiunilor Twitter. Potrivit ordinului, avocații lui Musk au spus că nu va apărea deoarece autoritățile de reglementare au divulgat informații presei. Echipa lui Musk a susținut, de asemenea, că ancheta a fost frivolă și că cererile de documente, precum și cererea de mărturie din nou în fața unei investigații „care decurge din întârzierea accidentală a unui dosar administrativ” sunt acțiuni guvernamentale îngrijorătoare.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII

Beeler, forțând un interviu, a respins acel argument și a spus că autoritățile de reglementare au autoritatea de a emite citația pentru informații relevante. Dacă SEC și Musk nu se pot pune de acord asupra unei date și ore pentru interviu, Beeler a spus că va decide el pentru ele.

Acțiunea datează de la un tweet notoriu din 2018 în care Musk spunea că „finanțarea este asigurată” atunci când acesta încerca să ia Tesla în privat. Autoritățile de reglementare au susținut că a fost o încălcare a legii privind valorile mobiliare, care interzic companiilor tranzacționate să anunțe public planuri de cumpărare sau vânzare de valori imobiliare dacă directorii nu intenționează ca acestea să se finalizeze, nu au mijloacele pentru a finaliza sau încearcă să manipuleze prețul acțiunilor.

Într-un acord, Musk a fost de acord ca un avocat Tesla să verifice tweet-urile sale despre producătorul de vehicule electrice. Dar autoritățile de reglementare l-au dat din nou în judecată un an mai târziu pentru că ar fi încălcat acordul. Musk a solicitat apoi Curții Supreme a SUA să revizuiască acordul, spunând că acesta îi încalcă dreptul la libertatea de exprimare.

În 2022, autoritățile de reglementare i-au cerut lui Musk informații despre dezvăluirea întârziată a mizei sale pe Twitter, despre care a raportat-o ​​cu o săptămână mai târziu. El a depus mărturie de două ori în acel an, a spus SEC. Un al treilea interviu, susține Musk, seamănă cu o „hărțuire” guvernamentală.

Disputa nu este singura confruntare a lui Musk cu guvernul. În noiembrie, el a pierdut o ofertă de a opri comisia federală de comerț (FTC) să continue să supravegheze gestionarea de către X a datelor private ale utilizatorilor. Musk a numit acțiunea agenției „un caz rușinos de armare a unei agenții guvernamentale în scopuri politice și de suprimare a adevărului!”

Citește și