• Protestatarilor li s-au alăturat în capitala franceză personalități politice, printre care premierul Elisabeth Borne și foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy.
  • Împreună, ei au ținut un banner pe care scria „Pentru Republică, împotriva antisemitismului”.
  • Manifestanții au ieșit în număr mai mic în orașe precum Nisa, Lyon și Marsilia.

Zeci de mii de oameni au ieșit duminică pe străzile din Franța pentru a denunța creșterea bruscă a actelor antisemite de la începutul războiului dintre Israel și Hamas. La Paris, aproximativ 105.000 de manifestanți s-au alăturat marșului, ceea ce face din aceasta cea mai mare mobilizare împotriva antisemitismului de la protestul împotriva profanării cimitirului evreiesc din Carpentras în 1990, potrivit postului de televiziune BFM TV, afiliat CNN.

Protestatarilor li s-au alăturat în capitala franceză personalități politice, printre care premierul Elisabeth Borne și foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy. Împreună, ei au ținut un banner pe care scria „Pentru Republică, împotriva antisemitismului”.

Manifestanții au ieșit în număr mai mic în orașe precum Nisa, Lyon și Marsilia, potrivit BFM TV. Peste 182.000 de persoane au luat parte la marșurile din întreaga țară, a relatat BFM TV, citând ministerul de interne.

Recomandări

O NOUĂ MISIUNE NASA
CE PROGRAM ARE MUSK
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
CE ESTE TRENDUL BARBARA RHUBARB
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC

Macron nu s-a alăturat marșului de duminică

Tensiunile au crescut în Franța, și în special în capitală, din cauza războiului dintre Israel și Hamas, ceea ce a dus la o creștere a incidentelor antisemite, potrivit președintelui francez Emmanual Macron. Macron nu s-a alăturat marșului de duminică, dar a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că „o Franță în care concetățenii noștri evrei se tem nu este Franța”.

„O Franță în care francezilor le este frică din cauza religiei sau a originii lor nu este Franța”, a scris el. „Nicio toleranță pentru cei intolerabili”. În cursul zilei de duminică, Macron a reiterat solidaritatea Franței cu Israelul, după ce a fost criticat de personalități importante din Israel din cauza comentariilor făcute într-un interviu anterior cu BBC.

Vineri, Macron a declarat pentru BBC că o încetare a focului este „singura soluție” pentru situația din Gaza. „Împărtășim durerea și avem în comun dorința de a scăpa de terorism. Știm ce înseamnă terorismul în Franța. Dar cred că nu există nicio justificare pentru a ataca civili”, a declarat Macron.

Într-o convorbire telefonică cu președintele israelian Issac Herzog duminică, Macron a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional”. Amenințarea grupurilor teroriste din Gaza trebuia eliminată”, a spus Macron, potrivit unei declarații a Palatului Elysee. Într-o scrisoare publicată sâmbătă în ziarul francez Le Parisien, Macron a condamnat resurgența insuportabilă a antisemitismului dezlănțuit”.

El a declarat că peste 1.000 de acte antisemite au fost comise în Franța doar într-o singură lună – de trei ori mai multe decât pe parcursul întregului an precedent.

Citește și