• Volodimir Zelenski a avertizat din nou politicienii și șefii armatei: trădarea și corupția nu vor fi tolerate în Ucraina.
  • Șeful biroului de recrutări din Odesa a fost arestat pentru delapidare, iar un deputat acuzat de colaborare cu Rusia este și el în arest preventiv.
  • Ucraina este a doua cea mai coruptă țară din Europa și sunt îngrijărări că fondurile pentru reconstrucție vor fi sifonate.

Volodimir Zelenski a avertizat din nou politicienii și șefii armatei: trădarea și corupția nu vor fi tolerate în Ucraina. Președintele ucrainean a făcut declarațiile în contextul în care șeful biroului de recrutări din Odesa a fost arestat pentru delapidare, iar un deputat acuzat de colaborare cu Rusia este și el în arest preventiv.
Luna trecută, Volodimir Zelensky anunța planuri de audit pentru armată, cu scopul de a elimina corupția, scrie The Guardian.

”Mi-au fost prezentate astăzi rezultatele verificările și altor șefi militari, în afara celui de la Odesa. Rezultatele sunt dezamăgitoare. Desigur, cei însărcinați cu respectarea legii se vor ocupa de asta, iar societatea va vedea totul”, a avertizat Zelenski, în discursul de marți seara.


Combaterea corupției este una dintre principalele piedici ale aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Zelenski i-a averizat pe toți parlamentarii că sunt funcționarii și parlamentarii că sunt funcționari publici și că nu îi va tolera pe cei care, ”pentru câștiguri personale”, pun în pericol securitatea țării sau nu susțin măsurile necesare pentru aderare.

Recomandări

PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
CARE SUNT NOUTĂȚILE ÎN AI?
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA

Corupția, călcâiul lui Ahile pentru Ucraina, în drumul aderării la UE

”Nimeni nu îi va ierta pe membrii parlamentului, pe judecători, pe oficialii miliatri sau alți oficiali plasați în opoziție cu statul. (…) Nu vreau să mai văd astfel de refuzuri. Nimeni nu vrea să vadă asta. Ucraina nu are timp pentru asta”, a mai spus președintele ucrainean.

Reuters amintește că șeful operațiunilor de recrutare din Odesa, Yevhen Borisov, a fost arestat cu o cauțiune de 4 milioane de dolari. Procuratura îl cercetează pentru delapidarea unor fonduri de cinci milioane de dolari, iar presa din Ucraina scrie că familia lui Borisov a cumpărat recent o vilă în Spania.
La începutul anului, Volodmir Zelenski și guvernul de la Kiev au ordonat concedierea a peste zece consilieri, secretari de stat, procurori și oficiali din administrația locală, suspectați de corupție. Aceștia erau suspectați că au semnat contracte supraevaluate, că au luat mită sau că au plecat în vacanțe luxoase, în timp ce țara era în război.

Sunt cercetate inclusiv contracte ale armatei, care ar fi făcut achiziții de hrană pentru soldați la prețuri de până de trei ori mai mari decât ale pieței.

Sunt îngrijorări și despre cum vor fi folosite fondurile pentru reconstrucția Ucrainei. The Guardian scria în iunie că sunt discuții despre cum să fie stopată sifonarea fondurilor, în codițiie în care Ucraina este a doua cea mai coruptă țară din Europa.

Citește și

Nu reușesc să îi convingă să aibă copii. Japonia a înregistrat cel mai mare declin al populației din istorie

Drumul spre iad e pavat cu intenții bune. Joe Biden gafează din nou, jignește bolnavii psihic

Marea Britanie, criticată pentru că a subestimat creșterea periculoasă a grupului de mercenari Wagner din Rusia. Ce detalii aduce noul raport