• Zelenski cere Adunării Generale ONU să anuleze dreptul de veto al Rusiei.
  • Zelenski: Rusia a încălcat atât normele războiului, cât și însăși Carta ONU
  • Zelenski a purtat negocieri cu von der Leyen și Iohannis

Zelenski vrea reformarea dreptului de veto și a supravegherii Adunării Generale a ONU în discursul adresat Consiliului de Securitate. Președintele ucrainean a transmis miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, o listă de cerințe pentru Rusia.

Președintele ucrainean vrea „retragerea completă a tuturor trupelor și formațiunilor militare rusești, inclusiv a flotei rusești din Marea Neagră”. Acesta a cerut și „retragerea tuturor mercenarilor și formațiunilor premilitare ale Rusiei de pe întregul teritoriu suveran al Ucrainei, în cadrul granițelor noastre recunoscute la nivel internațional începând cu 1991.”

Zelenski a cerut, de asemenea, controlul deplin asupra întregii frontiere de stat și a zonei economice exclusive, inclusiv a Mării Azov și a Strâmtorii Kerch.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

„Punerea în aplicare a acestor două puncte va duce la o încetare onestă, fiabilă și completă a ostilităților”, a spus Zelenski.

Zelenski spune că că Rusia a comis o „agresiune criminală și neprovocată” care a încălcat atât normele războiului, cât și însăși Carta ONU.”

Zelenski a purtat negocieri cu von der Leyen și Iohannis

Zelenski a purtat negocieri cu Președintele Comisiei Europene, Președintele României și Viceprim-ministrul, Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei în ceea ce privește păstrarea principiului pieței unice și accesul produselor agricole ucrainene la piața UE.

Zelenski: Împreună cu România și Bulgaria, căutăm modalități de creștere a tranzitului pe „Drumurile Solidarității”. Prin teritoriul României este asigurat peste 60% din tranzitul cerealelor ucrainene, care trece prin „Căile Solidare” ale UE.

Guterres: 6 milioane de oameni au fugit din Ucraina din cauza războiului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că războiul din Ucraina a determinat șase milioane de ucraineni să își părăsească țara.

Guterres a raportat abuzuri pe scară largă și a deplâns decizia Rusiei de a se retrage din inițiativa Marea Neagră Grain.

Diplomații europeni critică poziția Rusiei

Diplomații europeni au reproșat Rusiei agresiunea împotriva Ucrainei înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind Ucraina, care va avea loc miercuri.

Prim-ministrul Albaniei, Edi Rama,a a spus despre conflictul din Ucraina ca că este „un război neprovocat și nejustificat de alegere a adus un conflict mortal și de durată în inima Europei. Nimic bun nu a ieșit din el”.

Citește și: