- Un ofițer ucrainean avertizează asupra dezechilibrului: 7 drone rusești pentru fiecare dronă ucraineană.
- Ucraina adoptă tactici atent planificate în utilizarea dronelor, în contrast cu Rusia, care patrulează spațiul aerian în căutarea potențialelor ținte.
- Rusia vizează capturarea satului Synkivka și redistribuie trupe în direcțiile Zhytlivka și Terny, escaladând tensiunile în estul Ucrainei.
UPDATE ORA 22.00 – Senatul american „va amâna vacanța” pentru a încerca să rezolve impasul din Ucraina
Senatul SUA va fi probabil în sesiune săptămâna viitoare, amânând vacanța de sărbători pe care o vizează, pentru a continua discuțiile privind ajutorul pentru Ucraina și securitatea frontierelor, relatează Politico.
Republicanii au refuzat să cedeze în privința unui nou ajutor pentru Ucraina până când democrații nu vor fi de acord cu mai mulți bani pentru securitatea frontierelor interne. Casa Albă a avertizat că banii pentru efortul de război sunt aproape epuizați.
UPDATE ORA 20.00 – Ucraina și Moldova „aparțin familiei europene”, afirmă Scholz din Germania
Liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că acesta este un „semn puternic de sprijin” pentru Ucraina.
El a adăugat pe rețelele de socializare: „Este clar că aceste țări fac parte din familia europeană”.
Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orban a declarat că a fost o „decizie proastă” și că țara sa „a stat deoparte”.
UPDATE ORA 19.00 – Camera Reprezentanților din SUA susține proiectul de lege anuală a apărării, care include bani pentru Ucraina
Mai mult de două treimi din Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoarea unui proiect de lege anual care include o măsură de autorizare a asistenței pentru Ucraina.
Legea de autorizare a apărării naționale (NDAA) aduce un nivel record de 886 de miliarde de dolari (693 de miliarde de lire sterline) pentru cheltuielile militare anuale, în creștere cu 3% față de anul trecut.
Proiectul de lege prelungește o măsură de ajutorare a Ucrainei – Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei – până la sfârșitul anului 2026. Acesta autorizează 300 de milioane de dolari (234 de milioane de lire sterline) pentru această inițiativă în anul până la sfârșitul lunii septembrie 2024 și în anul următor.
UPDATE ORA 18.00 – UE va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova
Liderii Uniunii Europene au convenit să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris această decizie ca fiind o „victorie pentru Ucraina” și o „victorie pentru întreaga Europă”.
El a adăugat: „O victorie care motivează, inspiră și întărește”. Este un anunț surprinzător, având în vedere că Ungaria a promis că va bloca o astfel de decizie în cadrul unei reuniuni de două zile la Bruxelles.
Premierul ungar Viktor Orban a calificat-o între timp drept o „decizie proastă”.
UPDATE ORA 16.00 – „Nu trădați Ucraina cu privire la aderarea la UE”, îndeamnă Zelenski liderii
Liderul ucrainean spune că o întârziere i-ar oferi lui Vladimir Putin un „zâmbet satisfăcut”, în timp ce Viktor Orbán din Ungaria amenință cu veto-ul
Volodimir Zelenski a făcut un apel pasionat către liderii europeni reuniți pentru discuții despre Ucraina să nu „trădeze” țara sa prin tergiversarea aderării la UE, ceea ce, potrivit acestuia, ar aduce un „zâmbet satisfăcut” pe fața lui Vladimir Putin.
În cadrul unuia dintre cele mai importante summituri din istoria recentă a UE, liderii celor 26 de state membre încearcă să găsească încă 50 de miliarde de euro pentru Ucraina și să aprobe începerea negocierilor de aderare cu această țară devastată de război. Viktor Orbán, prim-ministrul ungar, a amenințat că se va opune la ambele.
UPDATE ORA 15.00 – Finlanda va semna un acord de apărare cu Statele Unite
Finlanda va semna un acord de apărare cu Statele Unite, a declarat joi guvernul finlandez, pentru a acorda armatei americane un acces larg în țara nordică, până în vecinătatea lungi sale granițe cu Rusia.
Finlanda, vecina nordică a Rusiei, a devenit cel mai nou membru al alianței militare NATO la începutul acestui an, ca răspuns la invazia Rusiei din 2022 a Ucrainei.
Acordul cu Statele Unite are ca scop să permită acces militar rapid și ajutor Finlandei în caz de conflict, au declarat oficialii înainte de anunț. Acesta enumeră 15 facilități și zone din Finlanda la care armata americană va avea acces nestingherit și unde poate stoca, de asemenea, echipamente și muniții militare.
UPDATE 14.00-„Pacea va veni atunci când ne vom atinge obiectivele”
Vladimir Putin este întrebat ce părere are despre „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina – așa numește Moscova războiul.
El spune că obiectivele Rusiei rămân neschimbate, reiterând că acestea sunt „denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”.
„Pacea va veni atunci când ne vom atinge obiectivele”, spune el.
Rusia a susținut mult timp că asaltul său asupra Ucrainei a fost pentru a „proteja oamenii” de naziștii din țară, acesta fiind unul dintre motivele invocate de dl Putin pentru a lansa invazia inițială.
„Eroul lor național este o figură nazistă binecunoscută”, a declarat el în cadrul conferinței.
Vorbind despre demilitarizare, el spune: „Dacă nu vor să se înțeleagă pe cale pașnică, trebuie să luăm măsuri, inclusiv militare.
„În prezent, Ucraina nu produce sau nu fabrică practic nimic… ei au importat lucruri pe gratis, au profitat”.
El spune că Rusia se așteaptă ca Ucraina să primească avioane și sisteme de apărare aeriană.
UPDATE 12.00-Franța a întrerupt relațiile cu noi, nu invers, afirmă Putin
Putin a vorbit cu liderul francez în mai multe rânduri în timpul războiului din Ucraina.
El a declarat în cadrul conferinței că „obișnuia să aibă relații de lucru foarte bune” cu dl Macron și că au avut o „agendă foarte bogată”.
„Suntem pregătiți să continuăm cooperarea cu Franța, dar la un moment dat președintele francez a confiscat toate relațiile cu noi”, adaugă dl Putin.
„Nu noi am oprit-o, nu eu am făcut-o, ci el. Dacă există un interes, suntem gata să continuăm, dacă nu există niciun interes, putem să ne descurcăm fără ei”.
UPDATE 10.00-Reporterul Wall Street Journal reținut pierde apelul
Un jurnalist american deținut în Rusia a pierdut recursul împotriva prelungirii arestului preventiv.
Reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal trebuie să rămână în arest până la 30 ianuarie anul viitor, a decis un tribunal rus.
Gershkovici a fost arestat la 29 martie în orașul Ekaterinburg din Urali sub acuzația de spionaj, care poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.
UPDATE 8.00-Orban spune că este împotriva discuțiilor privind aderarea Ucrainei la UE
La începutul summitului, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că nu au fost îndeplinite condițiile prealabile pentru ca Ucraina să adere la UE.
„Nu suntem în poziția de a începe să negociem”, a spus el.
Alte țări din UE doresc să ofere Ucrainei un sprijin bugetar de 50 de miliarde de euro până în 2027 și să avanseze candidatura de aderare a Kievului.
Dl Orban a declarat că nu există nicio presiune de timp pentru a decide cu privire la un ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina, deoarece sprijinul pe termen scurt este deja asigurat.
Ungaria ar susține acordarea unui ajutor financiar pe termen lung Ucrainei în afara bugetului UE, a spus el.
El a spus că Ucraina a îndeplinit trei din cele șapte condiții de aderare la UE, dar șeful executivului UE a declarat că șase dintre acestea au fost îndeplinite, singura cerință rămasă nerespectată fiind o nouă lege privind lobby-ul pentru a limita influența oligarhilor în țară.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Potrivit unui ofițer ucrainean, Rusia se bucură de un avantaj semnificativ în domeniul dronelor în comparație cu Ucraina, având șapte drone rusești pentru fiecare dronă ucraineană. Din cauza acestui dezechilibru, tacticile utilizate de cele două armate sunt diferite, determinând Ucraina să utilizeze cu precauție dronele sale.
Conform declarațiilor lui Fedorenko, Ucraina optează pentru desfășurarea dronelor doar atunci când există o țintă clară, în timp ce Rusia are posibilitatea să opereze drone în spațiul aerian al Ucrainei cu speranța de a identifica obiective potențiale.
În contextul conflictului, Rusia își îndreaptă atenția către capturarea satului Synkivka în regiunea Harkov, cu scopul de a bloca orașul Kupiansk din apropiere. Concentrarea masivă a forțelor ruse pe axa Kupiansk-Lyman în nord-estul Ucrainei a generat confruntări violente și bombardamente frecvente.
Pe parcursul acestei axe, se pare că trupele ruse încearcă să forțeze retragerea apărătorilor ucraineni în spatele unui râu. De asemenea, Kremlinul a decis să redistribuie trupe din Rusia pentru a intensifica atacurile în direcția Zhytlivka și Terny, două sate aflate în apropierea graniței dintre regiunile Luhansk și Donețk, conform relatărilor lui Syrskyi.
Comandantul ucrainean a subliniat că Moscova continuă să concentreze „eforturi considerabile” la nord și vest de Bakhmut, implicând desfășurarea de trupe aeropurtate, pușcași marini și forțe speciale.